Ni lepi, ni plavi: Dunav pocrveneo zbog krvi iz klanica?

Ni lepi, ni plavi: Dunav pocrveneo zbog krvi iz klanica?

Nepoznata crvena tečnost danas se  izlila u reku Dunav iz ispusta kanalizacije u blizini Žeželjevog mosta, što je izazvalo zabrinutost mnogih građana, ali i gradske vlasti.  Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević zatražio je hitnu reakciju nadležnih preduzeća i inspekcija, kao i konkretno utvrđivanje odgovornosti za to dešavanje.

- Zahtevam da se u što kraćem roku građanima Novog Sada objasni pojava koja je stvorila nemir i nedoumice među Novosađanima i da preduzeća i inspekcije nadležne za reku Dunav ukažu na odgovorna lica, zatražio je Vučević.

Ranije tokom dana, posle upozorenja građana, radnici JKP "Vodovoda i kanalizacije" su izašli na teren i poslali uzorke nepoznate tekućine na analizu.
- Obaveštene su sve nadležne službe, a biće izvršen i uvid u registar zagađivača, kako bi se, eventualno, kada bude poznato poreklo materije koja je obojila vodu, došlo do nekog zaključka – objašnjeno je iz ovog preduzeća.
Kako nam je rečeno, rezultati testiranja biće poznati tek od nedelje, a kako nezvanično saznajemo, sumnja se da je u pitanju krv iz obližnjih klanica.
Osim što svedoči o neodgovornosti nekog od industrijskih zagađivača, ovaj incident ponovo otvara pitanje nepostojanja prečistača otpadnih voda u Novom Sadu. Ovu temu naš portal je aktuelizovao u martu, a tada su gradski političari obećali da bi Novi Sad za godinu i po mogao da ima kompletnu dokumentaciju za prečistač otpadnih voda. Međutim njegova izgradnja bi mogla da traje od  pet do 30 godina.

Istraživanje koje su početkom godine sproveli eksperti po nalogu Međunarodne komisije za zaštitu Dunava pokazalo je da je jedna od najdužih i najlepših evropskih reka ujedno i među najzagađenijima i najprljavijima. Novi Sad se, kako stvari trenutno stoje, zdušno trudi da ta zagađenost i "prljavost" budu na još višem nivou. Naime, prema podacima do kojih smo ranije došli u Novom Sadu se iz pet glavnih kanalizacionih cevi u Dunav u svakoj sekundi izlije oko kubik i po neprerađene kanalizacije. To podrazumeva i bolnički otpad, i teške metale, ali moguće i neke opasnije supstance. O tačnim količinama i sastavu otpada koji ispuštamo, koliko nam je poznato, ne postoje zvanična istraživanja. Uprkos tome, Novi Sad i dalje ne poseduje centralni prečistač voda, iako se o njemu govori decenijama, a ozbiljno se pominje još od 2009. godine i mandata  gradonačelnika Igora Pavličića. Od tada, činjenica je, nije mnogo učinjeno.

Ipak, ako je za utehu, početkom 2013. godine JKP„Vodovod i kanalizacija“ je apliciralo za bespovratna sredstava kod Evropske komisije, namenjena za izradu kompletne dokumentacije za prečistač otpadnih voda u Novom Sadu u vrednosti od milion evra. Sredstva su, prema rečima Dragana Božića, pomoćnika novosadskog gradonačelnika koji inače koordinira projektom, polovinom 2014. godine odobrena i krenulo se sa izradom neophodne dokumentacije, što je "nužan preduslov za početak gradnje ovog kapitalnog objekta".

On nije umeo da precizira koliko bi čitav projekat mogao da košta, ali prema nekim nezvaničnim podacima ta cifra se kreće između 70 i 100 miliona evra. Prema nezvaničnim tvrdnjama poznavalaca problematike, da bi se ovakav projekat u potpunosti realizovao potrebno je između 25 i 30 godina, budući da bi u tu svrhu trebalo renovirati kompletnu kanalizaciono-vodovodnu strukturu pod Novim Sadom. Ipak, Božić tvrdi da je za završetak svih radova, od momenta kada se s radovima počne, dovoljno pet godina.

Doktor Milan Matavulj, penzionisani profesor Departmana za biologiju i ekologiju Prirodno-matematičkog fakulteta, objasnio je u martu da je svako dalje odlaganje rešavanja ovog problema u najmanju ruku kobno.

- Prečistač je izuzetno važan, neophodan, i ne postoje nikakve pare koje bi mogle da posluže kao izgovor kada o tome govorimo. Dunav jeste velika reka, ali ni on već odavno ne može da "svari" sve to što u njega ulazi. Strašno je to što je Srbija, i to ćete često videti u brojnim evropskim medijima, jedan od najvećih zagađivača Dunava, a ona voda koja kroz Dunav iz Srbije izlazi daleko je zagađenija od one koja u Srbiju iz Mađarske ulazi. Gradske i ostale vlasti moraju napokon postati svesne dubine problema, moraju postati svesne toga da će nam na kraju, prilikom pristupanja Evropskoj uniji, ekologija biti najveći problem. Ne možemo u Evropu, ukoliko tako tretiramo reke i životnu sredinu – objasnio je profesor Matavulj za mojnovisad.com.

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan