Ni posle dva i po meseca od nevremena, na Gradskom groblju nisu sanirani oštećeni spomenici i grobovi

Ni posle dva i po meseca od nevremena, na Gradskom groblju nisu sanirani oštećeni spomenici i grobovi

Novi Sad je 19. i 21. jula pretrpeo ogromnu štetu u toku superćelijskih oluja.

U nevremenu je čak izgubljen i jedan mlad život, a zbog neažurnosti nadležnih u uklanjanju posledica stradalo je još jedno dete u Bačkoj Palanci.

Posebno zbog ovih tragičnih događaja, poštujući prioritete, građani su bili veoma strpljivi u iščekivanju da se otklone druge posledice oluje, razumevajući da je važnije da se popravi nečiji krov, obezbede strujni kablovi, ukloni opasnost s krovova i slično, nego da se odnesu, npr. polomljene grane koje ne ugrožavaju nikoga.

Ipak, posle ovoliko vremena, u poštovanju prema pokojnicima koji su sahranjenui u našem gradu, a i prema njihovim potomcima koji uredno izmiruju obaveze prema javnom preduzeću, čini se da je "Lisje" trebalo više da uradi.

Nekoliko dana posle oluja koja je napravila štetu na novosadskim grobljima, obavešteni smo da radnici ovog preduzeća saniraju štetu i zamoljeni da se uzdržimo od poseta.

FOTO: Oštećeni grobovi na Gradskom groblju u Novom Sadu 

Radnici "Lisja" saniraju štetu na novosadskim grobljima

Tri nedelje nakon nevremena, 10. avgusta, Pokret za preokret postavio je ovom preduzeću više pitanja u vezi sa saniranjem spomenika i grobova, između ostalog i kada će biti započeta obnova, da li će je uopšte biti i ko će je realizovati. Ako je realizuju vlasnici grobnih mesta, da li će ona biti subvencionisana... Takođe, istakli su i da vlasnici nisu obavešteni od "Lisja" o tome šta se dogodilo i o planu za dalje.

PZP: Zašto vlasnici oštećenih spomenika u nevremenu u Novom Sadu nemaju nikakvu informaciju od "Lisja"?  

Sutradan, na sajtu "Lisja" je postavljeno obaveštenje u kom informišu građane da je na grobljima kojima oni upravljaju pričinjena velika materijalna šteta i da su preduzeli sledeće aktivnosti:

uklanjanje iščupanog i polomljenog drveća, polomljenih grana sa nadgrobnih obeležja, čišćenje glavnih saobraćajnica, sporednih staza, prilaza grobljima, kako bi se omogućilo obavljanje pogrebne delatnosti i posete građana,

• ...počeli smo sa hitnim saniranjem grobnica, u skladu sa Rešenjem Gradske uprave za komunalne poslove i uz prisustvo sanitarnih inspektora Odeljenja za sanitarnu inspekciju Novi Sad.

• zbog evidencije nastale štete, obrazovana je komisija za popis štete na grobljima nastale elementarnom nepogodom

Istakli su i da su u najvećoj meri uspeli da uklone posledice elementarne nepogode na svim grobljima, ali da, zbog obima posla i dalje kontinuirano rade na tome.

Što se tiče materijalne štete nastale na nadgrobnim obeležjima koja su u privatnoj svojini zakupca ili korisnika grobnog mesta, Javno komunalno preduzeće "Lisje" Novi Sad je izašlo u susret građanima i donelo Odluku kojom se korisnici, odnosno zakupci koji su pretrpeli štetu nakon elementarne nepogode izazvane višom silom oslobađaju plaćanja naknade za izvođenje kamenorezačkih radova prilikom rekonstrukcije i popravke nadgrobnih obeležja  napominju i dodaju da "nosioci prava korišćenja ili zakupa grobnih mesta koji su nadgrobna obeležja osigurali,  imaju mogućnost da se obrate direktno osiguravajućim društvima".

Foto: čitateljka 1


Šta se dešava na terenu

Danima i nedeljama unazad, čitaoci nam pišu i sugerišu nam da se pozabavimo ovom temom. S obzirom na to koliko vremena je prošlo, smatramo da su neke stvari već uveliko trebale biti rešene.

Još krajem avgusta, čitateljka se požalila da su prioritet u saniranju samo grobovi "novosahranjenih", odnosno onih koji su preminuli u poslednjih godinu dana da se ne bi širila zaraza, da se sanacija izuzetno sporo odvija te da su ih u upravi obavestili da, ukoliko grob nije osiguran, teško da mogu da dobiju nadoknadu za sanaciju.

Pravovremeno smo uložili pritužbu na oštećenja nastala usled nevremena 19. 7. 2023 na porodičnoj grobnici na V polju. Nestrpljivi u iščekivanju odgovara i sanacije grobnog mesta uputili smo se u upravnu zgradu. A tamo javašluk... Šalju nas iz pristorije u prostoriju. Pravnica objašnjava da su radovi u toku i da se vrši sanacija od I polja, redom. Pošto Grad nije uplatio sredstva kao pomoć "Lisju" građani samostalno snose troškove opravke iako se odvajaju tolika stedstva za korišćenje grobnih mesta. U nekoj drugoj kancelariji nam čak objašnjavaju da je to normalno da sami regulišemo jer nismo osigurali grob. Konkretno, sestra i ja smo "istresle" početkom godine 300 evra za porodično mesto za narednih 10 godina i trogodišnju nadoknadu u visini od 50 evra. Za čega tačno služi novac koji se uplaćuje "Lisju" – upitala se ona tada i dodala:

Šteta koja je nastala na V polju je ogromna. Spomenici su popadali u naletu vetra. Neki su polomljeni, drugi su pali preko naredne grobnice. Drveće je, takođe, popadalo po spomenicima što je kod nas slučaj. Ako "Lisje" poseduje zaposlenog za landscape arhitekturu, trebalo bi da razmišlja i o orezivanju drveća, a ne da se jednom zadađeno drvo više nikada ne pogleda. A plata leže svakog meseca. Suma sumarum: Naš slučaj nije urgentan jer se ne vidi sanduk. Prvenstvo imaju sahranjeni u poslednjoj godini gde se vidi sanduk, zbog širenja zaraze. Mi koji novac ostavljamo 30 godina nismo bitni.


Ista čitateljka je juče napisala:

Dva i po meseca od nepogode i dalje nema vidljivih pomaka... Jedino kako će nam izaći u susret da sami opravimo spomenik jeste da neće naplatiti ulazak kamenoresca na groblje što inače košta "tričavih" 8.000 dinara. Naša grobnica je oštećena i voda od kiše može da uđe. Angažovali smo kamenoresca da to sanira. Samo da podigne spomenik i zakrpi, iznosice oko 100 evra. Ako svoje najmilije pohranimo na Gradskom groblju a "Lisje" ne može da garantuje za sigurnost, onda predlažem da se vrati sahranjivanje u dvorištu kuće ćemo mi za taj novac platiti stražara.  

Da ovo nije jedini slučaj, potvrdila nam je i naša druga sugrađanka koja je nam je u nedelju poslala poruku:

Poštovani, danas kao i svake nedelje sam opet bila na Novom groblju da upalim sveću kod moje pokojne mame. Bila sam ogorčena na "Lisje" koje jos uvek nije uklonilo posledice julskih vremenskih nepogoda. Intervenišem već, ne znam ni ja koliko puta, da se susedni grob sanira jer je drvo palo i razbila se ploča, bukvalno se urušila, grob je otvoren i bojim da priđem do mame... Skidaju sa sebe odgovornost, šetali me od vrata do vrata i – uvek prazna obećanja: "da, saniraće se , da, izaći ćemo na teren" – opisala je svoj problem ova Novosađanka i zapitala se do kada da čeka i kome da se obrati.


I ona je poslala fotografije da bi ilustrovala situaciju koju susreće pri svakom odlasku na Gradsko groblje.


Verujemo i da neki Novosađani koji nisu u mogućnosti, zbog starosti, zdravstvenog stanja i sl. da izađu na groblje, čak nisu ni obavešteni o šteti, a sigurni smo da slučajevi koje smo spomenuli nisu usamljeni.

To nam je potvrdilo i današnje saopštenje iz Skupštine grada u kom se još jedna sugrađnaka žali na nestručnost u ovom preduzeću.

Na šta su se Novosađani danas žalili u Skupštini grada 


Šta kaže "Lisje"

Osim saopštenja koje je objavljeno na njihovom sajtu, a koje je već spomenuto u tekstu, zvaničnih informacija nema.

Juče oko podneva poslali smo nekoliko pitanja ovom preduzeću, na mejl, ali do sada (17 sati) odgovore još uvek nismo dobili.

Oceni vest:
2
8

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan