Nije važno šta jedete, važno je kada jedete

Nije važno šta jedete, važno je kada jedete

Ljudi koji preskaču obroke, jedu u pokretu ili kasno uveče lošijeg su zdravlja od osoba koje imaju redovne porodične obroke, utvrđeno je najnovijim istraživanjem.

Autori analize nutritivnih efekata na osnovu navika u ishrani su sugerisali da vreme obroka kao i grupni obroci imaju pozitivne efekte na zdravlje i dijetetske rezultate.

Naučnici s Kraljevskog koledža u Londonu i s Univerziteta u Sao Paulu su u studiji objavljenoj u Britanskom žurnalu za ishranu rekli da je neophodno sprovesti još istraživanja kako bi se utvrdio efekat neredovnih i nepravilnih obroka na verovatnoću razvoja dijabetesa tipa 2, visokog krvnog pritiska i gojaznosti.

Doktorka Gerda Pot, predavač prehrambenih nauka na Kraljevskom koledžu u Londonu i koautorka studije, izjavila je: - Izgleda da ima istine u izreci ‘ Doručkujte kao kralj, ručajte kao princeza, a večerajte poput siromaha’. Međutim, ovo zahteva dalju istragu.

- Iako smo danas informisaniji i svesniji šta treba jesti, i dalje se vodi polemika oko pitanja koji obrok nam daje najviše energije. 

- Iako dokazi ukazuju da je unošenje kalorija kasno uveče povezano sa gojaznošću, daleko smo od razumevanja da li snabdevanje tela energijom preko hrane treba da bude ravnomerno raspoređeno u toku dana ili doručak treba da bude najobilniji obrok - rekla je dr Gerda.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

raspored sahrana i ispraćaja sremski karlovci isključenje vode novorođenčad horoskop dnevni horoskop bez vode raspored sahrana novi sad Futog servisne informacije crna hronika horoskopski znaci JKP Vodovod i kanalizacija klinika za ginekologiju i akušerstvo isključenja struje RHMZ bebe sahrane novi sad Isključenje struje gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević betanija Republički hidrometeorološki zavod NURDOR novosađani novosadsko porodilište novosadska policija mup novi sad Vreme u Novom Sadu servisne informacije novi sad jkp lisje