"Nijedan pravi majstor neće da radi za bagatelu": Kolike plate imaju kvalitetni vodoinstalateri, električari, moleri...

"Nijedan pravi majstor neće da radi za bagatelu": Kolike plate imaju kvalitetni vodoinstalateri, električari, moleri...

Manjak dobrih i pouzdanih majstora u Srbiji doveo je do povećanja njihovih plata, koje idu i do 2.000 evra.

Goran Rodić iz Građevinske komore Srbije izjavio je za "Novosti" da će nedostatak zanatlija uticati na poskupljenje troškova održavanja svih sistema, od infrastrukture do stambenih objekata, a deo toga će morati da plate građani.

"Potreban vodoinstalater za hitne intervencije, plata od 1.000 do 2.000 evra". Sve je više oglasa poput ovog u kojima se traže iskusni i kvalitetni zanatski radnici i nudi zarada koju većina samo može da sanja. Sudeći prema objavama, vodoinstalateri su na ceni. I električarima, molerima, keramičarima, zidarima i zavarivačima se nudi plata veća od prosečne, a kreće se uglavnom od 60.000 do 120.000 dinara.

Odlazak naših kvalitetnih majstora u inostranstvo u potrazi za boljom zaradom i uslovima života doveo je do njihovog deficita i poslodavcima je sve teže da nađu kvalifikovanu radnu snagu, pa zato i nude visoke iznose plata koje su mnogima nedostižne.


Jedno preduzeće objavilo je oglas u kojem traži vodoinstalatera i navodi da je zarada 240.000 dinara. Kako je za "Blic" objasnio poslovođa te firme Đorđe Živadinović, to je moguća plata, a na razgovoru se procenjuje potencijal radnika.

– Kvalitetno radimo, traženi smo, imamo dosta klijenata, a sada sezonski ima mnogo posla i onda smo u mogućnosti da dajemo visoke plate – istakao je Živadinović za beogradski dnevni list.

– Kod radnika cenimo stručnost, znanje, učinak. Ako neko kopa ceo dan cevi i gubi zdravlje, mora da bude plaćen. Naravno da će radnik koji donese više intervencija imati bolju zaradu, nego neko ko "kilavi" i uradi jednu dnevno – dodao je on.

Rodić je za "Blic" objasnio da su navedene zarade rezultat ponude i potražnje na tržištu.

– Nijedan pravi majstor neće da radi za bagatelu. Oni koji su ostali u Srbiji hoće da budu plaćeni kao u zemljama srednje Evrope, kao što je to u Češkoj, Slovačkoj ili Sloveniji. Školovali smo kadar, a nismo vodili računa o njemu. Radnici su otišli u inostranstvo zbog boljih zarada i uslova rada, i sada plaćamo tu cenu. Trenutna situacija je gospodin majstor i proleter kupac.

Oceni vest:
4
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Razočaran

  pre 1008 dana i 11 sati

  Samo za kvislinški tabloid "Novosti" normalna plata u EU može biti "visoka". Čitava redakcija ima kolonijalnu svest.

  Oceni komentar:
  1
  1