Nijedan spasilac u Srbiji nema dozvolu za rad

Nijedan spasilac u Srbiji nema dozvolu za rad

Vreme ovog leta ne ide baš na ruku plivačima i ljubiteljima brčkanja u Srbiji - red kiše, red oblaka, pa red sunca, a sve to uglavnom u roku od pola sata.

Ipak, kupača ima na svim bazenima, na Adi ciganliji je redovno gužva, zemunskom Lidu, novosadskom Štrandu. Samim tim, više je incidenata, ponekad i onih sa tragičnim ishodom.

Dvadesettrogodišnji mladić utopio se u noći između srede i četvrtka na kupalištu Mušvete kod Čajetine, prenose mediji.

Više desetina Novosađana evakuisano je ove nedelje sa bazena Sportskog centra Sajmište zbog "curenja hlora", saopštili su iz JP "Sportski i poslovni centar Vojvodina".

Mladić star 17 godina utopio se u junu na bazenu u Jakovu, dok je na zatvorenom bazenu Sportskog centra "11. april" ventilaciona cev pala u bazen u kojem su plivala deca.

Da li je za ovakve tragične ishode kriva besparica, neodgovornost ili nebriga?

Veliku ulogu, prenosi dalje BBC u bezbednosti kupača na bazenima i na kupalištima igraju spasioci. Da bi neko postao spasilac mora da prođe obuku na 60 teorijskih i praktičnih časova.

Nakon toga, budući spasilac mora da polaže test za dozvolu za rad, piše u Zakonu o sportu.

Međutim, primena tog pravila u praksi i dalje nije počela, te je to razlog što nijedan spasilac u Srbiji nema tu dozvolu.

Predsednik Udruženja spasilaca na vodi Srbije Vladimir Grujić kaže da ovakva situacija predstavlja veliki problem.

- Ako bismo napravili neku paralelu, to je kao da nijedan vozač u Srbiji nema vozačku dozvolu. Svi su završili obuku za vozača, ali nikada nisu izašli da polažu vožnju – kaže Grujić.

Opširnije o ovoj temi pročitajte ovde. 

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

matičar novi sad jkp novosadska toplana restorani novi sad isključenja struje servisne informacije gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević Vreme u Novom Sadu klinika za ginekologiju i akušerstvo Republički hidrometeorološki zavod vremenska prognoza betanija bez vode servisne informacije novi sad novosađani raspored sahrana i ispraćaja novosadsko porodilište gradsko groblje raspored sahrana novi sad Elektrodistribucija Novi Sad horoskop novorođenčad jkp lisje RHMZ JKP Vodovod i kanalizacija Isključenje struje isključenje vode bez struje bebe elektrovojvodina sahrane