Nijednoj novosadskoj osnovnoj školi ne preti gašenje

Nijednoj novosadskoj osnovnoj školi ne preti gašenje

Nijedna osnovna škola u Novom Sadu, po svoj prilici, neće biti pogođena niti ugašena odlukom Ministarstva prosvete i lokalnih samouprava o uređenju mreže osnovnih škola prema broju učenika i potrebama za odeljenjima.

Ukupno 34 osnovne škole smeštene su u 42 objekta na teritoriji Novog Sada i ne bi trebalo da imaju bojazan od gašenja, jer ima dovoljno učenika za formiranje odeljenja - kažu za "Večernje novosti" u gradskoj upravi.

Prema Stručnom uputstvu o formiranju odeljenja i načinu finansiranja u školama za 2016/17. godinu Ministarstva prosvete, jedno odeljenje prvog i petog razreda mora da ima najviše 30 đaka. Ukoliko odeljenje ima jednog đaka više, formiraju se dva odeljenja, koja ne mogu da imaju više od 60 učenika. Sa 61 đakom se već formiraju tri odeljenja, koja ne mogu da imaju više od 90 učenika, a taj niz se nastavlja u istom maniru sa svakim učenikom više od propisanog.

Pravila koja važe za sva preostala odeljenja propisuju da razred sa više od 30 učenika formira dva odeljenja, ali ne i sa manje od 15 učenika.

U svim naseljenim mestima na teritoriji Novog Sada postoji potreba za osnovnom školom, jer su naseljena mesta udaljena od urbanog dela Novog Sada najmanje 10 kilometara.

Od 11 do 15 kilometara udaljeni su Stari Ledinci, Rumenka, Kać i Futog, dok su Bukovac, Čenej i Budisava udaljeni 20 kilometara. Još udaljeniji su Begeč, Kisač, Kovilj i Stepanovićevo.

Škole imaju sva naseljena mesta izuzev Starih Ledinaca, mesta sa 934 žitelja i oko pet prvaka godišnje. To znači da ne ispunjavaju uslov ni za otvaranje izdvojenog odeljenja. Stari Ledinci, inače, pripadaju upisnom području OŠ "Jovan Jovanović Zmaj" iz Sremske Kamenice.

Stoga, broj i prostorni raspored osnovnih škola, planiran Odlukom o mreži osnovnih škola na teritoriji Grada Novog Sada, predstavlja optimalno rešenje za đake.

Istina, u Gradskoj upravi napominju da se u ovom momentu još uvek ne može znati kako će tačno odeljenja prvog i petog razreda biti organizovana i da li će biti potrebe za ikakvim spajanjem i kombinovanjem odeljenja.

UPIS PRVAKA traje do 31. avgusta, pa će škole potom formirati odeljenja prvog i petog razreda. Školska uprava će utvrditi cenus za svaku školu na osnovu formiranih odeljenja po uputstvu i tada će se sagledati da li postoji potreba za eventualnom reorganizacijom pojedinih osnovnih škola.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan