Niko neće u mesare, čak ni za platu od 120.000 dinara

Niko neće u mesare, čak ni za platu od 120.000 dinara

Mesari u Srbiji mesečno zarađuju poput menadžera u firmama i do 120.000 dinara, ali uprkos odličnoj plati, ovaj posao niko ne želi da radi.

Zbog toga su domaće kompanije prinuđene da zaposle kasapine iz čak 6.600 kilometara udaljenog Bangladeša. Samo 200 đaka godišnje upiše se na smerove za mesare, a to je nedovoljno da bi se pokrila domaća proizvodnja, upozoravaju stručnjaci, prenosi B92.

Vlasnici mesnih industrija u velikom su problemu jer koliko god da povećavaju plate svojim radnicima uvek su u strahu da će dati otkaz. U jednoj fabrici kažu da dok budu imali mogućnosti, povećavaće plate mesarima, ali da to ne mogu činiti beskonačno.

"Pojedini radnici u ovoj industriji došli su na nivo plate koju imaju višepozicionirani zaposleni sa fakultetom. Reč je o specifičnoj proizvodnji, koja podrazumeva rokove, pa nije čudo što se u nedostatku radnika okrećemo uvozu iz drugih zemalja“, rekli su iz fabrike.

Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca Srbije smatra da ćemo i u budućnosti morati da zapošljavamo radnike iz inostranstva.

− Prosto, kad radne snage nema dovoljno na tržištu, cena rada skače. Zato i ne čudi što su plate mesara dostigle i cifru od 120.000 dinara. Sve dok radnika ima malo, a za posao koji treba obaviti potrebno je mnogo više, plate tih radnika biće sve veće i veće. A evidentno je da nam mesara i te kako fali. Malo se dece školuje za taj posao, a tržištu je potrebno drastično više. I to ne samo u mesnoj industriji već i u samoposlugama i marketima. To nije problem samo u Srbiji. Mesara fali i u Evropi pa radnici mogu da biraju i idu tamo gde im nude najviše novca. Zato ćemo i biti prinuđeni da zapošljavamo sve više radnika sa Dalekog istoka, iz Turske − istakao je Atanacković.

Na sajtu za oglašavanje poslova u prethodne tri godine traženo je čak oko 130 mesara. Miloš Turinski sa sajta "Infostud" istakao je da mesari, kao i veliki broj drugih zanatskih zanimanja, nedostaju već godinama unazad.

− Jedan od razloga zašto su mesari deficitarno zanimanje jeste i nedovoljna zainteresovanost za školovanje ovih kadrova. Zatim i veliki broj stručnih kadrova otišao je u inostranstvo, a treći razlog su uslovi rada − napominje Turinski.

Predsednik Foruma srednjih stručnih škola Milorad Antić istakao je da smer mesar u školama širom Srbije svake godine upisuje sve manje i manje đaka, zbog čega i ne čudi što ih na tržištu rada nema dovoljno.

− Istina je da deca ne žele u mesare. Pa čak i mesari u marketima mesečno primaju oko 70.000–80.000 dinara. Uprkos tome, škole su prazne, veoma mali broj đaka upisuje ovaj smer, tek negde oko 200 na godišnjem nivou. To je zaista malo jer je potražnja ogromna. Nije popularno zanimanje, daleko od toga da je to lak posao, ali ipak savetujem đacima da dobro razmisle jer ih nakon školovanja čekaju siguran posao i dobra plata. Sva deca koja upišu bilo koje deficitarno zanimanje odmah nakon završetka škole bez problema nalaze posao − rekao je Antić.

U Srbiji poslodavci traže i konobare, kuvare, vozače i dostavljače. Već godinama unazad na listi deficitarnih, a veoma dobro plaćenih poslova nalaze se i zidari, tesari, parketari i zavarivači.

Antić kaže da su zbog nedostatka kadra u Srbiji poslodavci prinuđeni da zapošljavaju radnike iz Makedonije, Bugarske, Bosne i Hercegovine i drugih država regi

Oceni vest:
1
6

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Ma sjajno

  pre 145 dana i 22 sata

  Nemamo svoju hranu. Srbija nema svoju hranu. Sve se uvozi. Sve to će prestati u toku par meseci 2023-će. Istovremeno, u Srbiju će nagrnuti nekoliko miliona ljudi. I svi će hteti da jedu.
  Proizvodnja hrane nam je strateški projekat, jer će sve rezerve, ove ili one, nestati.
  Čeka nas glad, blago rečeno.
  Tada niko neće pitati za 120.000 platu.
  To što mi sada proizvodimo, potpuno je simbolično.

  Oceni komentar:
  0
  5
 • Strahinja

  pre 142 dana i 22 sata

  Samo ne znm u kojoj firmi...

  Oceni komentar:
  1
  0
 • Sarme

  pre 142 dana i 19 sati

  Gospodin Atanacković kaže da mesara fali i u Evropi pa će dovoditi Turke i Bošnjake da pangluju krmad.Hoćete vi da mu kažete ili moram ja da mu rušim sneška?

  Oceni komentar:
  0
  0