Nikola Jevtić, kineziterapeut: Ako ne planirate da nastavite s radom, bolje da ne počinjemo

Nikola Jevtić, kineziterapeut: Ako ne planirate da nastavite s radom, bolje da ne počinjemo

Naš današnji sagovornik ističe da je ključ uspeha u obrazovanju i obuci, da je imao tu sreću da uči od najboljih, te da svaki klijent mora redovno da vežba kako bi mu život bio kvalitetniji, a progresija deformiteta zaustavljena.


Nikola Jevtić
, diplomirani kineziterapeut i regionalni Schroth (Šrot) instruktor iz novosadskog "Scolio Centra", otkriva za naš portal o kakvoj vrsti terapije je reč, koliko je važno otkriti skoliozu na vreme i krenuti sa vežbanjem, te na koji način loše držanje utiče na kvalitet života dece i odraslih.


Nikola, o kome se više zna u inostranstvu nego u Srbiji, svoj put je započeo na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja u Novom Sadu gde je dobio titulu profesora fizičkog vaspitanja – diplomiranog kineziterapeuta. Magistarske studije završio je na istom fakultetu 2013. Nakon godine rada na fakultetu, kao saradnik profesora na predmetu kineziterapija, otišao je u “ASKLEPIOS, Katharina-Schroth Klinik”, u Nemačku, na specijalizaciju za Šrot trodimenzionalne metode za korekciju skolioze i kifoze. Nakon povratka iz Nemačke, počeo je da primenjuje svoje stručno znanje i da ga kao Regionalni Šrot instruktor prenosi na svoje kolege. Pre četiri godine pokrenuo je i Šrot kamp, najpre u Srbiji, a potom širom sveta. Nikola je sada asistent na Kineziološkom fakultetu u Splitu, Hrvatskoj.


Šta je Šrot metoda i kada se ona primenjuje, te kome je namenjena ?

 - Šrot metoda je nastala u Nemačkoj 1920. godine. Ime je dobila po autoru Katarini Šrot (1894-1985) koja je i sama imala skoliozu te je na sebi osetila problem i postavila osnove funkcionalne dijagnostike i terapije. Ona nije bila fizioterapeut već profesor švedske gimnastike. Njena ćerka Krista Lenert-Šrot, fizioterapeut, je dalje unapredila ovu metodu koja je postala standard nehirurške terapije skolioza u Nemačkoj. Reč je o konceptu koji je priznat kao najpotpunija metoda procena skolioze, klasifikacije i načina vežbanja. 

Šrot metoda je trodimenzionalni način vežbanja uz pomoć kog se kičmeni stub koriguje. Jedan od ključnih elemenata tretmana je rotaciono disanje. Trudimo se da smanjimo opterećenje tamo gde je ono jače i da održimo balans između jedne i druge strane. Cilj nam je da se zaobiđe operacija.Začetnik ste ideje Šrot kampa koji se već proširio na nekoliko država, o čemu se zapravo radi ?

- Pokrenuo sam kamp jer sam imao dosta pacijenata van zemlje koji nisu mogli redovno da dolaze i samim tim nisu mogli imati kontinuitet u vežbanju. Uz dozvolu nemačke klinike, osnovao sam kamp gde se vežba po njihovim pravilima. Prvi kamp bio je u Ribarskoj banji i bilo je veliko interesovanje. Već sledeće godine smo radili još jedan, a potom su krenuli pozivi iz inostranstva. Nakon četiri godine od kako je osnovan prvi kamp u Srbiji, bilo ih je i u Bugarskoj, Turskoj, Hrvatskoj, Rumuniji, Kanadi i Americi. Kamp je prihvaćen na svetskom nivou, a o tome je izveštavala američka televizija. Ono što je mene oduševilo u Americi jeste to što su se oni meni zahvaljivali što sam odvojio svoje vreme i došao kod njih. Ima naznaka da će kamp da se organizuje i u nemačkoj klinici gde je i počela priča o Šrot metodi. Pre svakog kampa klijentima kažem: “Ako ne planirate da nastavite sa radom, bolje da ne počinjemo”.


- Moj zadatak u celom tretmanu je 30 posto posla, sve ostalo je na toj deci. Mi ne tretiramo, mi edukujemo i decu i odrasle kako da sede, stoje, kako da se ponašaju. Ko to prihvati ima fantastične rezultate. Jednom povređena kičma je uvek povređena, jednom kriva je uvek kriva… Osim toga i psihološki moment je veoma bitan. Nedavno nam je bila devojčica iz Crne Gore, i njena majka je rekla da ne zna kako da je natera da vežba. Nakon četiri dana, rekla mi je da se dete promenilo i dobilo dodatnu motivaciju. Deca su mali ljudi, kada vide da njima nešto pomaže imaju želju i volju da rade. Dolaze nam deca iz raznih krajeva, iz Amerike, Evrope…


Šta je skolioza i kako je prepoznati?
 

- Skolioza nije samo ono što se vidi na rendgenskom snimku, a to je kako se danas popularno kaže “S” krivina, to je trodimenzionalni deformitet kičmenog stuba koja utiče na promenu statike tela, oblika trupa, kao i grudnog koša, a samim tim i na kvalitet života.

Kako bi malo više saznali o takozvanoj “S skoliozi”, kako je danas u društvu zovu, najbolje je pogledati leđa osobe koja ima skoliozu odozgo i odmah ćemo shvatiti da to nisu krivine pravilnog oblika, već postoje dodatne promene na leđima koje su nepravilnog oblika, a koje su uzrok rotacije kičmenog stuba i samim tim se može zaključiti da telo menja oblik u sve tri ravni. Zaključak do kog smo došli je upravo taj da je skolioza mnogo više od toga što se vidi na rendgenskom snimku.

Ovi problemi najčešće se javljaju u adolescentnom periodu, odnosno u periodu naglog rasta i razvoja. Pretpubertetski i pubertetski period kod dece je najosetljiviji i najrizičniji za razvoj deformiteta i lošeg držanja tela kod dece. Zato je savet roditeljima da redovno prate i kontrolišu držanje svoje dece, pa u slučaju uočavanja promene držanja tela kod dece, da se obrate stručnom licu.


Da li je uzrok nastanka idiopatske skolioze poznat?
 

- Kada pričamo o deformitetima kičmenog stuba, tu se najčešće spominje skolioza i kifoza. Kod ovih deformiteta nastaju promene pre svega na diskovima kičmenog stuba, a nakon toga i na kostima. Uzrok nastanka idiopatske skolioze zapravo nije poznat. Smatraju je višefaktorskom, tako da se pretpostavlja da ima više uzroka, ali nošenje torbe na jednom ramenu i krivo sedenje nisu uzrok nastanka skolioze. Međutim, krivo sedenje i nošenje torbe na jednom ramenu jeste problem ali kod osoba koje već imaju skoliozu, zbog čega može doći do progresije skoliotične krivine i znatnog pogoršanja balansa tela.


Da li loše držanje kod dece ima veze sa deformitetom kičmenog stuba?
 

- Deformiteti kičmenog stuba i loše držanje tela skreće nam sve veću pažnju kao problem kod najmlađih. Istraživanja govore da više od 80 posto školske dece ima neki od posturalnih problema ili deformiteta kičmenog stuba. Tačnije, cifra od 80 odsto odnosi se na loše držanje, a ne na deformitet kičmenog stuba. Loše držanje tela je slabost mišićnog sistema i ligamenata, kao i zastupljenost loših navika kod dece. Uzrok može biti nedovoljno kretanje dece i smanjena fizička aktivnost, neravnomeran razvoj mišićnog sistema, neadekvatne školske klupe, loše dizajniran program vežbanja, teške školske torbe kod mališana i sličnih uzroka koje nam nameće savremen način života. Međutim, ove uzroke ne možemo navesti i kod nastanka deformiteta kičmenog stuba kod dece.

 

Kako izgledaju pregled i terapija kod vas i gde roditelji najčešće greše ?

- Mi to zovemo testiranje. Međutim, to testiranje se svodi na utvrđivanje kompletne procene stanja tela. Gledamo rendgenski snimak i kliničku sliku. Pre toga želimo da specijalista napiše dijagnozu i nakon toga, a na osnovu našeg pregleda pravimo tretman. Ono što je problem kod nas je manjak informacija o skoliozi. Dešava se da roditelji šalju fotografije putem mejla ili rendgenski snimak, pa nas pitaju za mišljenje. Zapravo, to je samo jedan segment skolioze, jer je to trodimenzionalni deformitet. To što dobijamo na slici je u jednoj ravni. Skolioza je trodimenzionalni deformitet, a iza sebe nosi mnoge posledice.

Desi se da roditelji primete skoliozu, nazovu nas, pa kažu: “Dete sada ima previše obaveza dolazimo tokom letnjeg raspusta, nakon nekoliko meseci”. Za to vreme može mnogo toga da se desi, jer skolioza može biti vrlo progresivna i onda nakon tih par propuštenih meseci, može nastati veliki problem u korekciji, i na kraju može doći i do operativnog zahvata koji upravo Šrot metodom i miderom želimo da zaobiđemo. To su stvari na koje roditeljima želimo da skrenemo pažnju.

Najbolje bi bilo da deca dođu odmah čim primete promene, jer kada se završi rast onda je to sve teže. Kod nas na terapije dolaze deca i odrasli. Uvek se trudimo da donja granica kod dece bude devet ili deset godina. Međutim, ukoliko je dete zrelo i spremno za terapiju, može da bude i mlađe. Najbitnije je da tretman i metoda budu prihvaćeni od strane deteta i vežbe moraju biti pravilno izvođene. Naši klijenti su i osobe koje imaju bolove u leđima, kolenima.Licencirani ste za predavanja, o čemu se zapravo radi i kome su ta predavanja namenjena?

- Cilj predavanja je da se učesnici upoznaju sa Šrot metodom i načinom edukacije metode. ISST edukacija je od 2013. godine postala dostupnija fizioterapeutima širom sveta. Ona se odvija pod pokroviteljstvom nemačkog “S-C-S Trening Instituta”. Edukacija se sastoji iz dva bazična dela i nakon toga učesnik dobija licencu Šrot terapeuta koja je priznata u celom svetu i stiče pravo da koristi ime "Šrot" u svom radu. Licenca se obnavlja na svake tri godine i nakon toga terapeut može da prođe edukaciju za naprednog terapeuta. Nakon dobijanja licence, terapeuti su u obavezi da se pridržavaju po jasno definisanim pravilima. Institut, pored edukacije terapeuta, sadrži i segment koji se odnosi na kamp, edukaciju pravljenja trodimenzionalnog midera, kao i multidisciplinarni tim lekara i ortopeda koji se isključivo bave skoliozom.


Kod vas su na tretmanu i poznati sportisti…

- Srpski vaterpolo reprezentativac Miloš Ćuk, jedan je od njih. Bio je kod nas na tretmanu tri meseca i nakon toga je otišao u Rio i osvojio, sa reprezentacijom, zlato. Dolaze fudbaleri “Vojvodine”, kao i odbojkaši OK “Vojvodina”. Imamo saradnju sa KK “Star” iz Novog Sada. Postavljamo im kraći program, koji oni koriste deset minuta da bi poboljšali stabilizaciju tela i na taj način radimo prevencije od povreda. Radimo i sa sportistima koji imaju povredu kolena, pripremamo ih za operaciju, period posle zahvata, rehabilitaciju…


U Srbiji svaki treći mladi čovek nema posao, a vi ste neko ko je terapeut, predavač… Kako to komentarišete?

- Problem mladih je što sve žele sada i odmah. Pre neki dan sam gledao TV – na jednom kanalu je bio rijaliti program, a na drugom emisija “Super čovek” u kojoj su bila predstavljena deca, izvrsni matematičari. Za njih skoro niko ne zna, dok o učesnicima rijalitija, svi, sve znaju. Izvrsni matematičari i slični njima su ljudi koji treba da grade našu državu, a to su ljudi za koje većina građana Srbije ni ne zna da postoje. S druge strane imam prijatelja koji je odličan stručnjak i sada je profesor u Americi. Nije bio dovoljno dobar za nas i za njega ovde nije bilo mesta. Tu je dakle nekoliko problema, ali mladi žele sve i odmah… Da vam ne pričam kako sam počinjao. Iz jednog malog prostora sa toaletom. Prvih godinu dana sam imao za kiriju. Međutim, imao sam viziju u glavi i imao sam dobrog mentora. Mladi treba da imaju cilj i da se kreću ka njemu.  Meni je moj mentor govorio, da kada krenem da zakucavam esker u zid, da ću nailaziti na armaturu, beton… Bez obzira na to, nastaviš da udaraš ekser, sve dok ne napraviš rupu, i na kraju okačiš sliku.

Tako je i u životu, ima dosta prepreka, ali je najvažnije da ideš ka svom cilju…


Razgovarala: 
Slađana Aničić
Foto: Aleksandar Jovanović/mojnovisad.com, OK Vojvodina NS seme

Oceni vest:
17
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Marija

  pre 1493 dana i 15 sati

  Sve pohvale za Scolio Centar!Moje dete ima skoliozu i u Scolio Centru vežba od njihovog početka,tako da smo imali priliku da gledamo njihov rast i napredak i jako smo srecni zbog toga,a što je najvažnije postigli smo odlične rezultate.
  Ono što nas je zadržalo u Scolio Centru,pored rezultata,jeste jako pozitivna i opuštena atmosfera,svi su kao jedna velika porodica.
  Njihov tim čine vrlo strucni,posvećeni, mladi i pozitivni ljudi na čelu sa Nikolom za koga imam samo reci hvale kao stručnjaka, a pre svega čoveka!

  Oceni komentar:
  1
  16
 • Biljana

  pre 1489 dana i 51 minut

  Samo reci hvale za Scolio Centar! Svi su mladi, pametni i jako profesionalni. Isli smo na terapije u Novi Sad, zbog posla smo se preselili u Beograd pa sada dolazimo u Scolio Centar u Beogradu.

  Oceni komentar:
  1
  2
 • nema deda mraza

  pre 1480 dana i 19 sati

  trodimenzionalna metoda vezbanja-dovoljno.
  izvinite, ali mnogo vas je u ovom malom gradu

  Oceni komentar:
  5
  1
 • Miki

  pre 1453 dana i 17 sati

  S obzirom da je ovo metoda koja zaista pomaže, žalosno je što vas nema još više!!!

  Oceni komentar:
  0
  3