Nikolić: Dan prisajedinjenja Vojvodine Srbiji da bude državni praznik

Nikolić: Dan prisajedinjenja Vojvodine Srbiji da bude državni praznik

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić uputio je Vladi Srbije Predlog dopune Zakona o državnim i drugim praznicima u Srbiji kako bi 25. novembar, Dan prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbije postao državni praznik, saopšteno je danas iz kabineta predsednika.

U predlogu, predsednik smatra da je 25. novembar 1918. kada je u Novom Sadu održana Velika narodna skupština od identitetske važnosti za Srbiju i da odluke te skupštine "i danas živimo kako sam ove godine istakao u svom govoru u Srpskom narodnom pozorištu na proslavi 98 godina od prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji kada sam se javno obavezao da ću vam uputiti predlog o izmeni/dopuni zakona", prenosi "Blic"

Kako kaže Nikolić, taj događaj je od izuzetnog istorijskog značaja za celu našu zemlju.

On je dodao da veruje da taj predlog artikuliše želje ne samo stručne javnosti već svih građana Srbije i da će doprineti daljem jačanju skladnog suživota različitih nacija i kultura u našoj severnoj pokrajini.

- Biće to i snažna poruka demokratskoj javnosti u svetu i povod da se više sazna i uči o ovom danu, koji je ipak bio zanemaren u sveukupunom povesnom slovu naše zemlje naročito izvan Vojvodine - rekao je predsednik Nikolić.

On je dodao da očekuje od vlade da podrži taj predlog i da jubilej - 100 godina od prisajedinjenja 2018. dočekamo i slavimo kao državni praznik u Srbiji, prenosi "Blic".

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • G.Gocic

  pre 2641 dan i 13 sati

  U uzoj Srbiji bi to stvarno trebao da bude praznik a za nas u Vojvodini vise kao Dan Zalosti!

  Oceni komentar:
  1
  1