Ništa od zabrane mobilnih telefona u školama

Ništa od zabrane mobilnih telefona u školama

Ministarstvo prosvete ne namerava zakonom da zabrani upotrebu mobilnih uređaja u školskim objektima.

- Učenicima niko neće oduzimati mobilne telefone, niti će zakoni određivati kako će deca da koriste telefone - kaže za "Novosti" ministar prosvete Mladen Šarčević. On objašnjava da će od naredne školske godine biti strože kazne za teške disciplinske prekršaje, ali da će školama ostaviti mogućnost da sopstvenim pravilnicima urede pravila ponašanja učenika.

- Neke škole su to već veoma dobro uradile i mogu da budu primer drugima - rekao je ministar Šarčević ističući da se novi zakon o osnovama sistema obrazovanja, koji će uskoro ići na javnu raspravu, neće baviti konkretnim prekršajima, već će to biti uređeno pravilnicima, te da će škole same prilagoditi njihovu primenu.

On smatra da deci ne treba zabranjivati mobilne telefone, ali da je potrebno urediti njihovu upotrebu:

- Važno je da im telefoni ne zvone na času, da njima ne snimaju nastavnike i vršnjake, da ih ne izvrgavaju ruglu na društvenim mrežama, da ne snimaju izmišljene tuče... Nije poenta u oduzimanju telefona na času.

Ministar kaže da će i ovaj segment poštovanja disciplinskih pravila ulaziti u ocenjivanje škole. Pa, ako škola bude loše ocenjena zbog velikog broja prigovora roditelja ili zbog loše discipline i dobije manje novca, onda će, dodaje, direktori sigurno razmisliti o tome kako da poboljšaju ponašanje učenika.

I prema važećem Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i njegovim pravilnicima, korišćenje mobilnog telefona na času smatra se težim prekršajem. Zbog toga mnoge škole svojim pravilnicima već zabranjuju korišćenje telefona i tableta na času.

Nastavno sredstvo

- Mobilni telefoni su sve više u upotrebi i imaju sve više funkcija. Nije nam namera da ih proteramo iz škola. Treba da se pametno koriste, bez zloupotreba. Trudimo se da osavremenimo nastavu, pa će u skoroj budućnosti mobilni telefoni i tableti postati uobičajena nastavna sredstva - objašnjava ministar Mladen Šarčević.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

Aleksandar Vučić RHMZ izmena režima saobraćaja Isključenje struje raspored sahrana i ispraćaja KCV mup novi sad servisne informacije isključenja struje jkp novosadska toplana bebe JKP Vodovod i kanalizacija vremenska prognoza novi sad novosadska policija bez vode novorođenčad novosađani betanija sahrane novi sad jkp lisje bez struje servisne informacije novi sad elektrovojvodina 27. novosadski maraton klinika za ginekologiju i akušerstvo novosadsko porodilište Elektrodistribucija Novi Sad raspored sahrana novi sad Spens isključenje vode