Noć muzeja  u subotu na petnaest lokacija u gradu

Noć muzeja u subotu na petnaest lokacija u gradu

Slaveći istorijske pobede, ali i ljudske, intimne trijumfe često suviše male za stranice istorije, petnaesta Noć muzeja ove godine biće održana u subotu 19. maja u više od četrdeset gradova širom Srbije, među kojima je i Novi Sad!

Sve od 17 časova do jedan sat iza ponoći, muzeji, galerije i brojne institucije kulture otvoriće svoja vrata u još jednoj majskoj večeri koja miriše na kulturu, umetnost, radoznale umove i širom otvorene oči u noći.

Pod programskom temom „Pobede i pobednici“, Noć muzeja ove godine provešće posetioce na putovanje kroz brojne priče koje osvetljavaju slavne stranice naše istorije, stogodišnjicu pobede u Prvom svetskom ratu, ali i brojne druge pobede u životu, umetnosti, prosvetiteljstvu, kulturi, nauci, u svemu što čini svet oko nas sadržajnijim, važnijim i vrednijim.

U ovogodišnjoj manifesetaciji Noć muzeja u Novom Sadu realizuje se program na 15 lokacija, namenjen svim uzrastima, od dece do najstarijih sugrađana.

GRADSKA BIBLIOTEKA NOVI SAD

Gradska biblioteka predstaviće izložbu predmeta, likovnih radova, nakita i fotografija nastalih u svakodnevnom kreativnom osmišljavanju programa u radu sa decom i mladima. Na odeljenju za odrasle biće predstavljena izložba povodom 150 godina zvanične pobede Vukove reforme jezika i pravopisa, i 200 godina od objavljivanja prvog izdanja Srpskog rječnika sa Srpskom gramatikom u Beču. Prof. dr Tihomir Dugandžija, Institut za onkologiju Vojvodine, održaće predavanje o tome kako i koja literatura može pomoći u prevenciji i procesu lečenja.

ARHIV VOJVODINE

U Arhivu Vojvodine biće izložena dokumenta iz zbirke karata i planova koje karakteriše i njihov izuzetan likovni, grafički i umetnički izgled. Široj javnosti će biti predstavljeni planovi gradova, ulica, stambenih zgrada, crkava, kasarni, bolnica, ugostiteljskih objekata, škola. Takođe, katastarske karte oranica, ostrva, reka i industrijskog nasleđa. Posebno se ističu planovi građevinskih objekata u Novom Sadu. Dokumenta obuhvataju vremensko razdoblje od 17. do kraja 19. veka.

FRANCUSKI INSTITUT U SRBIJI – OGRANAK U NOVOM SADU 

Prošlo je pedeset godina nakon previranja koja su potresla Francusku i obeležila početak nove ere u njenom društvu. S tim u vezi Francuski institut u Novom Sadu će kroz filmske projekcije, izložbu fotografija i simbole koji su obeležili maj ’68., bliže upoznati posetioce sa ovom istorijskom prekretnicom.

MUZEJ SAVREMENE UMETNOSTI NOVI SAD

Muzej savremene umetnosti Vojvodine predstaviće dve izložbe. Jedna je Miloša Šobajića koji u
jednom metaforičkom smislu izdvaja motive sukoba, nasilja, izgona i žrtve kao arhetip civilizacije koji se provlači kroz čitavu istoriju, a ne jenjava ni u savremenosti. Druga je grupna izložba pod naslovom Mediji su u vazduhu, pod zemljom, nad vodom, u vatri predstavlja kustosku selekciju umetničkih praksi i medijskih taktika umetnika iz Katalonije/Španije i Vojvodine/Srbije.

GRADSKA PRODAJNA GALERIJA

Gradska prodajna galerija će predstaviti Izložbu Evolucija Šlajfa Šandora – slikar, istinski „ratnik“, borben, optimista koji je to dokazao svojim radom boreći se sam sa sobom i tako sebe predstavljao uvek kao novog Šlajfa. Pobednik u svom umetničkom stvaralaštvu!

UDRUŽENJE DISTROFIČARA

Udruženje distorfičara će održati program slikanja na platnu, štrikanje prstima, za decu radionica bojenje magnetića. Manifestacijom Noč muzeja, stvorena je prilika da se predstavi rad većeg broja invalidskih organizacija i promovišu sposobnosti osoba s invaliditetom. Takođe, ovo je jedan od retkih projekata u koji je uključen veliki broj organizacija osoba sa invaliditetom, jer umetnost ne poznaje granice i ne pravi razlike među ljudim

ŠKOLA MILAN PETROVIĆ

Škola Milan Petrović će predtaviti Projekat Akademije umetnosti u Novom Sadu ,,Umetničko stvaralaštvo kao način inkluzije; Inkluzija kroz kreativno izražavanje -  likovne umetnosti”. Jedan je od koraka ka ostvarivanju tog prava za mlade talentovane osobe sa smetnjama u razvoju i invaliditetom koje su kao i njihovi vršnjaci iz tipične populacije izabrali da im likovna umetnost bude životni poziv.

GALERIJA LA VISTA

U prostorijama galerije La Vista je pripremljen sadržaj koji kazuje o istorijatu razvitka vazduhoplovstva u Vojvodini. On je započeo u burnim godinama uoči izbijanja Prvog svetskog rata, 1913. godine (pre 105.god.) kada je austrougarska vojska na pustari Isailovo, severozapadno od grada Novog Sada izgradila aerodrom.

RTV VOJVODINA

RTV Vojvodina će ponuditi bogat sadržaj: Muzička radionica za decu na kojoj će najmlađi posetioci uvežbavati sviranje na ritmičkim instrumentima napravljenim od reciklažnih materijala. Posetioci će imati priliku da u autentičnom ambijentu biraju, puštaju i preslušavaju LP gramofonske ploče fonoteke Radio Novog Sada RTV Vojvodine izvođača koji su nastupali u okviru Dana džeza u Novom Sadu 1979–1988. U gornjem holu Studija M nastupiće mladi i neafirmisani džez izvođači i autori – Duo kontrabasa, Kulturno sklonište „Enseble“, Dimitrije Beljanski i Petra Leona Matiša & "Oktatonik"

PASTEROV ZAVOD

Pasterov zavod će oragnizovati izložbu Herrenzimmervon Dr Hempt – istorija o osnivaču Pasterovog zavoda, uz dodatni program u obliku projekcije filma i muzičkih izvedbi.

UDRUŽENJE ISTORIJSKI MUZEJ JUGOSLAVIJE

Udruženje Istorijski Muzej Jugoslavije će u Noći muzeja prikazati delatnost koju obavlja prilikom prikupljanja, zaštite, čuvanja i izlaganja zanatskih i industrijskih predmeta koji su nastali ili su  korišćeni u vreme postojanja Kraljevine SHS, Kraljevine Jugoslavije i Socijalističke Jugoslavije

VISART – ASOCIJACIJA ZA VIZUELNU UMETNOST I KULTURU

Visart – asocijacija za vizuelnu umetnost i kulturu predstaviće izložbu slika Janoša Tarka koji  prelazi granicu klasične prezentacije, i podršku nalazi u zvučnoj podlozi i efektima. Njegova platna snažnog kolorita ali artikulisane ekspresije u sebi nose daleke odjeke autorkog stripa, strit arta i grafita prožete atmosferom muzičkih hepeninga.

NIS A.D. NOVI SAD

Posetioci Noći muzeja imaće priliku da učestvuju u potrazi za naftom koja predstavlja pravu avanturu, kroz spoj najsavremenije naučne tehnologije iz raznih inženjerskih disciplina na terenu i u laboratoriji. Za male i velike istraživače nafte, NIS je u Noći muzeja pripremio interaktivni prikaz pronalaženja ležišta nafte i gasa i kako se bušotinama dolazi do njih.

Kroz zabavno istraživanje u interaktivnoj igrici, uz 3D naočare za virtuelnu realnost i UV laboratorijsku lampu, savladaćete ceo proces traganja za naftom.

KULTURNI CENTAR MLADOST FUTOG

Kulturni centar Mladost, Futog je pripremilo izložbu slika U vremenu i prostoru Uglješe Čolića, kao i bogat dečji sadržaj.

 

Satnicu programa možete da pogledate OVDE

 

 

 

 

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan