Noćas kiša meteora, Mesec će malo pokvariti "štimung"

Noćas kiša meteora, Mesec će malo pokvariti "štimung"

Meteorski roj Perseida će ove godine, prema prognozama, maksimum aktivnosti imati u noći između 12. i 13. avgusta kada će moći da se vidi 10 do 15 sjajnih meteora na sat. Posmatranje meteorske kiše će ometati Mesec, koji će u to vreme biti skoro pun.

Najbolji uslovi za posmatranje meteorske kiše biće između 22 sata do jutra.

Prosečna aktivnost Perseida je od 50 do 100 meteora na sat u uslovima dobre tame kada nema Meseca, a za posmatranje treba pronaći mesto što dalje od izvora svetla i svetlosnog zagađenja, piše N1.

Matično telo Perseida je kometa 109P/Swift-Tuttle, radijant, odnosno ishodišna tačka na nebu je Sazvežđe Persej. Maksimalna aktivnost je između 10. i 13. avgusta, a maksimalni broj meteora je od 80 do 100 u satu.

Posmatranje zvezda padalica, kako ih u narodu zovemo, najbolje je daleko od gradskog svetla, ležeći na tlu. Važno je znati da je našim očima potrebno oko pola sata da se prilagode noćnim uslovima, pa za efikasno posmatranje treba i njih pripremiti.

Oceni vest:
7
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

betanija jkp novosadska toplana matičar novi sad klinika za ginekologiju i akušerstvo isključenja struje MUP Isključenje struje bebe sahrane novi sad bez vode raspored sahrana novi sad dnevni horoskop servisne informacije novi sad policija Vreme u Novom Sadu vremenska prognoza novi sad RHMZ raspored sahrana i ispraćaja horoskopski znaci novosadsko porodilište novosađani isključenje vode mup novi sad novosadska policija horoskop novorođenčad bez struje jkp lisje Republički hidrometeorološki zavod JKP Vodovod i kanalizacija