Noćno trčanje na Fruškoj gori nije za početnike, ali može se izdržati (FOTO)

Noćno trčanje na Fruškoj gori nije za početnike, ali može se izdržati (FOTO)

Desetak hrabrih Novosađana odlučilo je da se odazove zanimljivom pozivu za noćnu sportsku avanturu, koju je 14. oktobra organizovala Fejsbuk grupa "Free treninzi Dačko Novi Sad". U pitanju je bilo trčanje po mraku na Fruškoj gori, stazom dugačkom devet i po kilometara.

Put Fruške gore grupica je krenula u subotu uveče, a za volanom jednog auta bio je i Vladimir, stručnjak za računare, koji je skinuo nekih dvadesetak kilograma otkako je počeo da trenira sa drugarima koje je upoznao preko društvene mreže.

- Mislim da ćemo trčati težom stazom. Popovica, izvor Zvečani, Kraljeva stolica i nazad do Popovice. Ona je brutalna, jer ima jedan strmi deo uzbrdo koji je dugačak dva kilometra – rekao je Vladimir.

Na konstataciju da je na internetu pisalo da će tempo biti lagan i prilagođen svima, sa osmehom na licu je rekao da je to zato da bi se privuklo što više ljudi.

Kada se stiglo na start, ubrzo je postalo jasno da su uglavnom došli profesionalni sportisti, ultramaratonci, kajakaši i rekreativci sa ozbiljnim trkačkim stažom. Jedan od prisutnih je rekao da neće poneti vodu sa sobom, jer pretrčati deset kilometara nije ništa, a neki su na to kroz smeh odgovorili da to nije tako sa svima.

Svi su upalili lampe na glavi i grupa je polako krenula duž uzbrdice. Najmanje pripremljeni za izazov osetili su umor nakon samo nekoliko stotina metara, a bilo je i onih koji su hteli odustati i vratiti nazad dok nije kasno. Ipak, to se nije dogodilo i avantura u mraku je počela. Većina trkača je ubrzo nestala iz vidokruga, a rekreativci početnici su ostali sami u šumi kaskajući za ostalima i polako gubeći dah.Iz tame je uskoro izronio Srboljub Petković (slika gore), jedan od osnivača Fejsbuk grupe “Free treninzi Đačko”, kako bi proverio da li su početnici dobro, a onda je ostao sa njima duž cele etape. Ovom tridesetčetvorogodišnjaku je pre sedam godina dijagnostikovano retko reumatsko oboljenje (Behtereva bolest) koje mu napada hrskavicu tela i pojedine unutrašnje organe. Pošto lek ne postoji, a samo redovno vežbanje usporava napredovanje bolesti, Srboljub je zajedno sa svojim prijateljima osnovao pomenutu Fejsbuk grupu.

- Sad krećemo nizbrdo i staza je prilično strma. Trčite sitnim koracima da se ne biste spotakli, ima kamenja, granja, a i korenje drveća štrči iz zemlje – objašnjavao Srboljub.

Kada se spuštanje završilo osetio se nagli pad temperature. Međutim, najgore je tek sledilo. Strmi uspon od dva kilometra predstavljao je pravi izazov. Kako su neki trkači usporavali, program Endomondo, za praćenje sportskih aplikacija, sve ređe se oglašavao sa pređenom kilometražom. Ipak, ni u jednom trenutku niko nije stao, i svi su nastavili sporim koracima ka cilju koji je još uvek bio daleko. Srboljub je, ne pokazujući znake umora, trčkarao gore dole, čekajući početnike da završe uspon.

- Znate, nisam hteo da vam kažem preko Fejsbuka, ali hrabro je to što ste se odlučili za ovo trčanje. Prvi put na ovakvoj stazi deset kilometara nije šala. Neki probaju pa se okrenu nazad i skoro se izgube. Dođu i iskusni sportisti pa im ne bude lako. Važno je biti uporan i ne odustati. Sutra ćete imati strašnu upalu mišića i zato obavezno popijte Aspirin – rekao je Srboljub.Onima koji su zaostali umor je delovao nepodnošljivo, a noge su im bile teške kao olovo. Ali, Srba je bio veliki motivator. Godinama se borio sa teškom bolešću, a ovu stazu je prešao više puta i po snegu, kiši i vrućini.

- Sad će biti lakše, jer ćemo se spuštati. Ostali su verovatno već stigli i krenuli kući. Tako da će nas čekati samo jedan automobil – rekao je Petković.

Trkači su ponovo krenuli nizbrdo. Usput su videli i neke sitne životinje nalik miševima, a neke druge su se samo oglašavale. Srba se šalio da će grupa možda naleteti na divlje svinje, na šta je neko od prisutnih odgovorio da se i čuvar novosadskog Štranda sreo sa njima na kupalištu i da je preživeo. Pojavili su se predeli koji su videli na početku, što je značilo da se polako stiže nazad i da se paklenih deset kilometara, nakon sat i četrdeset pet minuta, završavaju. Na veliko iznenađenje trkača početnika, cela ekipa profesionalaca, koja je stigla četrdesetak minuta ranije, nalazila se kod automobila. Iako su se smrzli dok su čekali, sa osmehom i aplauzom dočekali su najsporije učesnike noćne avanture.

Tekst: Aleksandar Jovanović
Fotografije: Srboljub Petković

Oceni vest:
4
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

servisne informacije novi sad horoskop novosadsko porodilište isključenja struje gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević Isključenje struje NURDOR betanija Futog Vreme u Novom Sadu sahrane novi sad Republički hidrometeorološki zavod sremski karlovci bez vode isključenje vode servisne informacije klinika za ginekologiju i akušerstvo novosađani dnevni horoskop RHMZ crna hronika JKP Vodovod i kanalizacija jkp lisje mup novi sad novosadska policija novorođenčad horoskopski znaci raspored sahrana i ispraćaja bebe raspored sahrana novi sad