NOPS objavio "crnu listu" internet trgovaca

NOPS objavio "crnu listu" internet trgovaca

Prvi signal da se radi o prodavcu koji nelegalno posluje na društvenim mrežama je kada na pitanje potencijalnog kupca o ceni proizvoda, odgovori da mu se obrati putem privatne poruke, u "inboks".

To znači da je već prekršio jedno od osnovnih pravila, na osnovu Zakona o elektronskoj trgovini o isticanju obaveznih informacija koje je prodavac dužan da istakne na profilu firme. Osim poslovnog imena, adrese, kontakt podataka, matičnog i poreskog identifikacionog broja (PIB), on je dužan da objavi i detaljne podatke o ceni proizvoda, koji uključuju i troškove dostave, piše euronews.rs.

Na ovo ukazuju u Nacionalnoj organizaciji potrošača Srbije (NOPS), udruženju koje je nedavno počelo da objavljuje "crnu listu" internet trgovaca koji posluju mimo propisa, a na koju su smestili 418 prodavaca.

Oni kažu da konstantno raste broj prijava građana koji su na ovaj način praktično prevareni i apeluju na potrošače da obrate pažnju od koga kupuju robu, jer ako je pazare od fizičkog lica, odnosno pojedinca, nemaju pravo ni na reklamaciju zbog kvaliteta proizvoda, kao ni na zamenu robe. U udruženjima ističu da, ne samo što građani takvom kupovinom učestvuju u sivoj ekonomiji, već se i odriču potrošačkih prava.

Ovih prodavaca najviše ima na Instagramu, ali nisu retki ni profili na drugim društvenim mrežama, gde takođe nude svoje proizvode. Ubedljivo najzastupljenija je prodaja obuće, naročito patika i cipela, kao i sportske opreme, trenerki, haljina, parfema i tehičkih uređaja

Pravnik u Nacionalnoj organizaciji potrošača Srbije (NOPS) Mladen Alfirović za Euronews Srbija kaže da ova lista nije konačna, već da je to samo deo trgovaca koji posluju u sivoj zoni, koje su oni uspeli da otkriju ili su se na njih žalili građani. On objašnjava da kupci koji kupuju od nelegalnih prodavaca preko interneta ne mogu da ostvare prava po osnovu Zakona o zaštiti potrošača, jer ti trgovci nemaju registrovano preduzeće.

Potrošačke organizacije nisu u mogućnosti da postupaju, niti da pruže adekvatne pravne savete, osim da kupce upute na samostalni sudski postupak.

Na šta su se sve žalili prevareni kupci pročitajte OVDE.

Oceni vest:
6
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • DumaDum

  pre 937 dana i 2 sata

  Click-bait, stara vest a lista postoji vec par godina minimum.

  Oceni komentar:
  1
  0