Notari ne smeju da naplaćuju ova dokumenta

Notari ne smeju da naplaćuju ova dokumenta

Notari ne smeju da naplaćuju dokumente za upis u vrtiće, škole i prvi upis na fakultet, međutim, pojedini takve usluge naplaćuju i do 1.500 dinara.

Kako "Telegraf" prenosi, građani kojima su notari naplatili usluge koje su oslobođene naplate, mogu se obratiti Javnobeležničkoj komori mejlom, pismeno, pritužbom. Građaninu će biti vraćen novac, a beležnik će odgovarati disciplinski.

Opšta zabrana za javne beležnike da naplaćuju overu dokumenata za upis na fakultet nije pravilo za sve, pa pojedini takve usluge naplaćuju i do 1.500 dinara.

Međutim nisu svi dokumenti oslobođeni plaćanja iako tako tvrde u Javnobeležničkoj komori Srbije.

- Dali smo striktna uputstva svim notarima da ne smeju da naplaćuju dokumente za prvi upis na fakultet. Ništa od tih overa za vrtiće, škole i fakultete ne bi trebalo da košta. Ne postoji ni tarifnik po kome bi to mogli da naplate – kažu u Javnobeležničkoj komori Srbije.

Zavisno od fakulteta, potrebno je priložiti različitu dokumentaciju. Negde je za upis potrebno svedočanstvo i diploma srednje škole, lekarsko uverenje i izvod iz matične knjige rođenih, kao na Medicinskom fakultetu u Beogradu. Kod upisa budući brucoši prilažu original izvoda i lekarskog uverenja, a kopiju svedočanstva i diplome.

Na Pravnom fakultetu u Beogradu traže da sva dokumenta budu overena kod notara, što bi bila, u slučaju notara koji naplaćuju overu, cifra od oko 1.500 dinara.

Na drugim univerzitetima je bitno da sva dokumenta budu u originalu, kao što je slučaj sa Prirodno-matematičkim fakultetom u Novom Sadu gde su od dokumenata potrebni samo svedočanstvo sva četiri razreda srednje škole i diploma završene škole.

Sudeći po svemu, budućim studentima nije lako. Osim što treba da se dobro informišu šta je na njihovom željenom fakultetu potrebno od "papira", treba da paze i kod kog notara overavaju dokumenta ili da ne kreću praznih džepova na upis.

Oceni vest:
1
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan