Notari ne smeju da naplaćuju ova dokumenta

Notari ne smeju da naplaćuju ova dokumenta

Notari ne smeju da naplaćuju dokumente za upis u vrtiće, škole i prvi upis na fakultet, međutim, pojedini takve usluge naplaćuju i do 1.500 dinara.

Kako "Telegraf" prenosi, građani kojima su notari naplatili usluge koje su oslobođene naplate, mogu se obratiti Javnobeležničkoj komori mejlom, pismeno, pritužbom. Građaninu će biti vraćen novac, a beležnik će odgovarati disciplinski.

Opšta zabrana za javne beležnike da naplaćuju overu dokumenata za upis na fakultet nije pravilo za sve, pa pojedini takve usluge naplaćuju i do 1.500 dinara.

Međutim nisu svi dokumenti oslobođeni plaćanja iako tako tvrde u Javnobeležničkoj komori Srbije.

- Dali smo striktna uputstva svim notarima da ne smeju da naplaćuju dokumente za prvi upis na fakultet. Ništa od tih overa za vrtiće, škole i fakultete ne bi trebalo da košta. Ne postoji ni tarifnik po kome bi to mogli da naplate – kažu u Javnobeležničkoj komori Srbije.

Zavisno od fakulteta, potrebno je priložiti različitu dokumentaciju. Negde je za upis potrebno svedočanstvo i diploma srednje škole, lekarsko uverenje i izvod iz matične knjige rođenih, kao na Medicinskom fakultetu u Beogradu. Kod upisa budući brucoši prilažu original izvoda i lekarskog uverenja, a kopiju svedočanstva i diplome.

Na Pravnom fakultetu u Beogradu traže da sva dokumenta budu overena kod notara, što bi bila, u slučaju notara koji naplaćuju overu, cifra od oko 1.500 dinara.

Na drugim univerzitetima je bitno da sva dokumenta budu u originalu, kao što je slučaj sa Prirodno-matematičkim fakultetom u Novom Sadu gde su od dokumenata potrebni samo svedočanstvo sva četiri razreda srednje škole i diploma završene škole.

Sudeći po svemu, budućim studentima nije lako. Osim što treba da se dobro informišu šta je na njihovom željenom fakultetu potrebno od "papira", treba da paze i kod kog notara overavaju dokumenta ili da ne kreću praznih džepova na upis.

Oceni vest:
1
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

bez vode štrajk poštara obustava rada servisne informacije novi sad dnevni horoskop betanija raspored sahrana i ispraćaja elektrovojvodina servisne informacije raspored sahrana novi sad sahrane novi sad JKP Vodovod i kanalizacija Elektrodistribucija Novi Sad pošte srbije horoskop novorođenčad Bukovac klinika za ginekologiju i akušerstvo horoskopski znaci Spens novosadsko porodilište isključenja struje zodijak jkp lisje štrajk u pošti bebe bez struje isključenje vode astrologija Isključenje struje