Nova droga na ulicama Srbije, traže se oštrije kazne za dilere

Nova droga na ulicama Srbije, traže se oštrije kazne za dilere

U Srbiji se pojavila nova psihoaktivna supstanca koja je sto puta jača od marihuane.

Kako RTS saznaje, Komisija za borbu protiv droga predlaže oštrije kazne za dilere.

Efekti sintetskih kanabinoida su slični marihuani, ali imaju preko 100 puta jače dejstvo i zapažaju se desetak minuta posle uzimanja. Od crvenila očiju i konjuktivitisa, ubrzanog pulsa, suvoće usta, promena raspoloženja i percepcije.

Efekat droge je u kontinuitetu šest sati, a posledice se osećaju i narednih dana. Korišćenje tih supstanci u svetu je povezano sa povećanjem broja smrtnih slučajeva ali i samoubistava.

Jelena Janković iz Komisije za borbu protiv droga Ministarstva zdravlja kaže da se radi na stavljanju ove nove suspstance na listu psihoaktivnih supstanci.

- Ima veliki rizik od srčanog udara, prestanka rada bubrega, problema sa disanjem. Ne znamo koji je tačan naziv na ulici jer ima preko 600 naziva. Najčešće su to prijemčiva imena poput "jagode", "bladi meri" i slično, a važno je znati da samo konzumiranje može da izazove veoma opasne posledice po zdravlje – naglašava ona.

Starosna granica započinjanja konzumiranja droga sve je niža a nekada i samo jedno uzimanje može da bude fatalno. Zbog toga je ministar zdravlja predložio pooštravanje kaznene politike za one koji prodaju drogu maloletnicima.

- Novo je da je Ministarstvo zdravlja podnelo inicijativu Ministarstvu pravde  da se u Krivični zakonik unesu nove odredbe koje se tiču pre svega lica koja prodaju drogu maloletnim licima i da te kazne budu znatno veće od 5 do 15 godina. Ukoliko se u kafićima, javnim prostorima omogući uživanje na bilo koji način kazna će biti od dve do 10 godina. Nova odredba odnosi se na posedovanje velikih količina droga koja predviđa kaznu od tri do 10 godina – navela je Janković.

Ona je rekla i da Komisija za borbu protiv droga postoji gotovo godinu dana i da su za to vreme su održana brojna predavanja, tribine i medijske kampanje. Njen glavni zadatak je da se što veći broj dece edukuje te je za ovaj period, edukaciju prošlo 36.000 dece, 7.000 nastavnika i 3.000 roditelja.

Kada je reč o pomoći u lečenju zavisnosti kod maloletnika otvoreni su centri pri klinikama za psihijatriju u Novom Sadu, Nišu i Kragujevci kao i pri opštoj bolnici u Leskovcu, javlja RTS.

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan