Nova laboratorija za veštačku inteligenciju i robotiku (FOTO)

Nova laboratorija za veštačku inteligenciju i robotiku (FOTO)

Uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, u Visokoj poslovnoj školi strukovnih studija u Novom Sadu u ponedeljak 18. marta otvorena je Laboratorija za veštačku inteligenciju i robotiku.

Pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Zoran Milošević rekao je da je naša obaveza da pratimo sve ono što čini obeležje četvrte industrijske revolucije, a to su digitalizacija u ekonomiji, ali i moderni studijski programi koji su oslonjeni na internacionalizaciju i snažnu povezanost sa privredom.


- Ukoliko je privreda digitalizovana, logično je da će i obrazovni proces poprimiti takva obeležja. Otvaranje laboratorije predstavlja veliki korak, jer pokazuje s jedne strane sinergiju privrede, a s druge strane visokog obrazovanja, ali i razvojno-istraživačkih inicijativa, jer daleko snažnije povezuje praksu i visoko obrazovanje – kazao je Milošević.

Svrha Laboratorije je da studentima i studentkinjama omogući upoznavanje sa savremenim tehnologijama i istraživanje u oblasti veštačke inteligencije, robotike, 3d štampe i interneta, kao bitnim komponentama novog talasa industrijske revolucije "Industry 4.0.", navedeno je u saopštenju.


Ova laboratorija predstavlja okosnicu inoviranog studijskog programa Primenjena informatika, Visoke poslovne škole strukovnih studija u Novom Sadu. Studenti ovog programa imaće priliku da, uz mentorstvo profesora iz više nastavnih predmeta i stručnjaka iz prakse, učestvuju u projektno orijentisanim praktičnim zadacima, koji će predstavljati simulaciju rada u preduzećima. Na taj način će kroz praktičnu nastavu proveriti i povezati stečena znanja, razvijati timski i preduzetnički duh, unaprediti svoje "meke veštine" i veštine komunikacije, bliže se upoznati sa izazovima rada u preduzećima, ali i sa budućim potencijalnim poslodavcima.

Izvor: Pokrajinska vlada

Oceni vest:
2
2

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

raspored sahrana novi sad bebe Hitna pomoć gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević Republički hidrometeorološki zavod raspored ispraćaja i sahrana Isključenje struje isključenje vode isključenja struje servisne informacije novi sad bez vode raspored sahrana i ispraćaja RHMZ jkp lisje novosađani elektrovojvodina restorani novi sad klinički centar vojvodine klinika za ginekologiju i akušerstvo matičar novi sad betanija Vreme u Novom Sadu novorođenčad Elektrodistribucija Novi Sad sahrane servisne informacije vremenska prognoza gradsko groblje novosadsko porodilište JKP Vodovod i kanalizacija