Nova laboratorija za veštačku inteligenciju i robotiku (FOTO)

Nova laboratorija za veštačku inteligenciju i robotiku (FOTO)

Uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, u Visokoj poslovnoj školi strukovnih studija u Novom Sadu u ponedeljak 18. marta otvorena je Laboratorija za veštačku inteligenciju i robotiku.

Pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Zoran Milošević rekao je da je naša obaveza da pratimo sve ono što čini obeležje četvrte industrijske revolucije, a to su digitalizacija u ekonomiji, ali i moderni studijski programi koji su oslonjeni na internacionalizaciju i snažnu povezanost sa privredom.


- Ukoliko je privreda digitalizovana, logično je da će i obrazovni proces poprimiti takva obeležja. Otvaranje laboratorije predstavlja veliki korak, jer pokazuje s jedne strane sinergiju privrede, a s druge strane visokog obrazovanja, ali i razvojno-istraživačkih inicijativa, jer daleko snažnije povezuje praksu i visoko obrazovanje – kazao je Milošević.

Svrha Laboratorije je da studentima i studentkinjama omogući upoznavanje sa savremenim tehnologijama i istraživanje u oblasti veštačke inteligencije, robotike, 3d štampe i interneta, kao bitnim komponentama novog talasa industrijske revolucije "Industry 4.0.", navedeno je u saopštenju.


Ova laboratorija predstavlja okosnicu inoviranog studijskog programa Primenjena informatika, Visoke poslovne škole strukovnih studija u Novom Sadu. Studenti ovog programa imaće priliku da, uz mentorstvo profesora iz više nastavnih predmeta i stručnjaka iz prakse, učestvuju u projektno orijentisanim praktičnim zadacima, koji će predstavljati simulaciju rada u preduzećima. Na taj način će kroz praktičnu nastavu proveriti i povezati stečena znanja, razvijati timski i preduzetnički duh, unaprediti svoje "meke veštine" i veštine komunikacije, bliže se upoznati sa izazovima rada u preduzećima, ali i sa budućim potencijalnim poslodavcima.

Izvor: Pokrajinska vlada

Oceni vest:
2
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan