NOVA MERA ZAŠTITE ŽENA U SRBIJI: Elektronske narukvice za nasilnike, ali i za žrtve

NOVA MERA ZAŠTITE ŽENA U SRBIJI: Elektronske narukvice za nasilnike, ali i za žrtve

Od početka godine četiri žene su ubijene u porodičnom nasilju, dok je policija uhapsila 407 nasilnika, a kao nova mera zaštite žena biće uvedene narukvice za žrtve i nasilnike, kako bi se alarmirala policija čim nasilnik prekrši meru zabrane prilaska žrtvi.

Narukvice će biti uvedene u naredne tri godine kroz projekat "Unapređenje bezbednosti žena u Srbiji", a koju sprovodi Agencija Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost u Srbiji (UN Women) u saradnji sa MUP-om, a uz finansijsku podršku Norveške.

- Narukvica će biti povezana sa policijskim ustanovama, kako bi žrtve mogle brzo da signalizaraju da se nalaze u opasnosti, problemu i da policija odmah reaguje – rekla je državni sekretar MUP-a Biljana Popović Ivković i dodala da će policija na taj način istog momenta znati kada su nasilnici prekršili meru zabrane prilaska žrtvi.

Ona je na predstavljanju projekta naglasila da je od početka godine izrečeno 6.890 hitnih mera nasilnicima, od čega 2.079 mera privremenog udaljenja nasilnika iz stana i 4.811 mera privremene zabrane da kontaktira žrtvu. Policija je tokom prošle godine izrekla 22.042 hitne mere, od čega je 8.065 mera privremenog udaljenja nasilnika iz stana i 18.977 mera privremene zabrene da kontaktira žrtvu, prenose "Novosti".

- Borba protiv nasilja u porodici, jedan je od prioriteta MUP-a, a tome u prilog govori i donošenje Zakona o sprečavanju nasilja u porodici koji se primenjuje od juna 2017. godine. Posebno je teška situacija u seoskim sredinama gde žene ne prijavljuju nasilje jer su ekonomski zavisne, a patrijarhalno vaspitanje i siromaštvo često su dodatna prepreka da potraže pomoć – nastavlja Popović Ivković.

Direktorka Agencije UN za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena Milana Rikanović kaže da će žene u ruralnim područjima biti prioritet u projektu.

- Ključni faktor uspeha biće zajednički rad, da sve naše resurse koje imamo stavimo u borbu protiv nasilja i borbu protiv stereotipa – istakla je ona i dodala da žene moraju da znaju koja su njihova prava i u slučaju nasilja na koga mogu da se oslone i kame da prijave.

Ambasador Norveške u Srbiji Arne Sanes Bjornstad kaže da je najvažnija stvar zaštita građana i njihova fizička bezbednost, te da zbog toga tesno sarađuju sa srpskom policijom. Nasilje u porodici, napominje, teško je istražiti, jer ga ljudi ne prijavlju, te očekuje od projekta da se naprave značajni pomaci u osnaživanju žrtava da govore o problemu. "Ovo je važan projekat za žene u Srbiji. Siguran sam da će biti uspešan", zaključio je on.

Cilj projekta je da se osigura veća bezbednost žena i devojčica u Srbiji, da žive u društvu u kome neće postojati rodni stereotipi i nasilje. To se može postići poboljšanjem zakonskih propisa, unapređenjem institucionalnog okvira, podizanjem svesti, javljaju "Novosti".

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

zodijak sahrane novi sad astrologija jkp lisje Bukovac bez struje JKP Vodovod i kanalizacija bez vode isključenja struje betanija novosađani horoskop štrajk poštara Isključenje struje obustava rada bebe novosadsko porodilište klinika za ginekologiju i akušerstvo matičar novi sad pošte srbije Elektrodistribucija Novi Sad štrajk u pošti servisne informacije novi sad vremenska prognoza novi sad dnevni horoskop raspored sahrana i ispraćaja elektrovojvodina raspored sahrana novi sad novorođenčad isključenje vode