Nova pozorišna produkcija SKCNS: "Koštana" u režiji Kokana Mladenovića

Nova pozorišna produkcija SKCNS: "Koštana" u režiji Kokana Mladenovića

Rad na predstavi "Koštana" u režiji Kokana Mladenovića otpočeće 20. juna u Novom Sadu u SKCNS Fabrici i Srpskom narodnom pozorištu, a premijere se očekuju u avgustu i septembru ove godine, najavljeno je na konferenciji za medije održanoj danas (12.5.) u SKCNS Fabrici.

Autorski projekat "Koštana", realizovaće producentski tim Centar za kulturu Tivat, Studentski kulturni centar Novi Sad i Srpsko narodno pozorište, što će biti jedna od najzanimljivijih regionalnih kooprodukcija u sezoni 2016/2017, zaključeno je na konferenciji.

"Danas je završen jedan dug put traganja Koštane koja teži za slobodom, posle svih peripetija, cenzorstva i kukavičluka konačno ima dom, i to tri doma. To su upravo ove tri kuće koje su koproducenti ovog projekta koji stavljaju interese teatra iznad svih ostalih. " , istakao je Kokan Mladenović i dodao: " ovakva Koštana, i sva ova lutanja koja smo prošli ne bi bila da nju ne glumi Božo Vrećo. Kako gazda Mitke kaže u samom komadu to nije pesma nego glas. Taj glas tako fantastičan, moćan, zamaman, nov i drugačiji i dualizam muškog i ženskog koji sam po sebi Božo nosi i živeći taj život i slobodu koju nosi jeste vertikala koji nosi ovu predstavu."

Koštana jeste jedna velika posveta slobodi, ona dolazi da kao lakmus pročita jednu zatvorenu palanačku sredinu, koja ima svoja pravila i koja surovo kažnjava svakog ko se tim pravilima suprostavlja. Imajući u vidu društveno politički kontekst u kom nastaje ovaj projekat ovo neće biti politička predstava, ali će biti jedno slavljenje slobode. Slobode da se voli, misli, glasno govori ono što se misli uprkos onome što je dominatno mišljenje, istakao je još Mladenović.

Ulogu Koštane izvodiće Božo Vrećo, bosanskohercegovački sevdah pevač, kome je ovo teatarski debi, ističe da je veliki izazov igrati ovu ulogu. "Ovaj proces zaista ulazim intimno, daću sve od sebe da ona zasija i kao muškarac i kao žena, jer ova Koštana neće biti reinkarnacija pređašnjih viđenja te uloge. Ona će biti nešto posve novo nešto što prati moju energiju i ono što ja svakako već radim na sceni izvodeći sevdah. Takođe mi je važno da ona ima neku tradicionalnu ali i savremenu formu koja mene prati. " rekao je Božo Vrećo.

Nebojša Dugalić koji će igrati gazda Mitketa u ovoj verziji Koštane, izjavio je da se rado odaziva projektima kao što je ovaj, jer iz jedne potpuno slobodne sredine postavljaju neka pitanja koja inače nije bilo moguće postaviti. Ovde nije reč o jednom nasilno izmišljenom konceptu gde treba fascinirati činjenicom da Koštanu igra muškarac, ističe Dugalić i dodaje da ga intimno zanima pojam slobode. "Mislim da je slobodu moguće postići unutar sebe jedino ako se taj paradoks slobode sagleda iznutra. Ono što me još dodatno interesuje je paradoks pojedinca, ovakve Koštane i društva i sredine, a to nije samo odnos između prava na slobodu i licemerne zajednice koja se sveti kada vidi nešto drugačije od sebe. Mislim da je u pitanju nešto mnogo ozbiljnije i dublje, a to je da je zajednici potrebna međa da bi tako u odsustvu veće slobode mogla da čuva nekakav prostor čuvanja granice indentita. Onda kad se ta zajednica sveti onome što je drugačije, ona se sveti zato što nema ime za to Drugo." , istakao je Dugalić .

Premijera "Koštane" zakazana je za 5. avgust u Centru za kulturu Tivat,a datum premijere u Novom Sadu očekuje se polovinom septembra. Projekat su podržali Izvršno veće AP Vojvodine i Ministarstvo kulture Republike Srbije.

Preuzeto sa: skcns.org

 

Oceni vest:
0
12

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

novosadska policija raspored sahrana novi sad isključenja struje elektrovojvodina jkp novosadska toplana izmena režima saobraćaja Isključenje struje jkp lisje novosađani betanija JKP Vodovod i kanalizacija horoskop bez vode bebe bez struje novosadsko porodilište novorođenčad servisne informacije isključenje vode izmena trase autobusa horoskopski znaci JGSP "Novi Sad" klisa raspored sahrana i ispraćaja gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević sahrane novi sad Dan oslobođenja Novog Sada u Drugom svetskom ratu servisne informacije novi sad klinika za ginekologiju i akušerstvo mural