Nova pravila reklamiranja za usluge banaka

Nova pravila reklamiranja za usluge banaka

"Nema skrivenih troškova, naša ponuda je najbolja, a kamata najniža" – neki su od argumenata kojima nas ubeđuju gotovo sve banke u Srbiji.

Da li je sve to istina, do sada smo otkrivali vremenom. Tek kada postanemo njihov klijent, kada saberemo troškove i uporedimo ih sa drugim ponudama.

Bojan Terzić, generalni direktor Sektora za zaštitu korisnika finansijskih usluga NBS rekao je gostujući u Jutarnjem programu Radio-televizije Srbije da neki uobičajeni izrazi u reklamnoj kampanji banaka biće dozvoljeni, ali uz postojanje načela istinitosti.

Prema njegovim rečima, neki uobičajeni izrazi – bez kamate, bez troškova, vraćamo novac, na poklon, na dar – moći će da se oglašavaju samo ukoliko su potpuno tačni i istiniti.

- Ukoliko se oglašava kredit bez troškova, to znači da neće biti bilo kakvih troškova, skrivenih, održavanje računa, naknadnih, pratećih, bilo čega. U suprotnom smatraće se da je banka prekršila odluku ako ima bilo kakvih troškova, a oglasila je proizvod – rekao je Terzić.

Govoreći o proceduri, o tome ko će proveravati istinitost podataka, Terzić kaže da kada se radi o novim proizvodima, dodata je obaveza banke da dostavi medija plan, odnosno sadržaj kako će reklamirati novi proizvod.

Kako kaže, korinsici najčešće čuju reklamu, vrlo brzo odu u banku, često ne pročitaju dovoljno pažljivo ono što im banka prezentuje u predugovornoj fazi i zato je bilo nužno da se reaguje sa ovom odlukom.

- Dakle, da se već u fazi oglašavanja praktično banke obavežu da sve te poruke budu transparentne i istinite. Mi ovom odlukom ne cenzurišemo na bilo koji način ili zabranjujemo oglašavanje, ali želimo da pre svega te oglasne poruke ne navedu na bilo koji pogrešan zaključak korisnika – kaže Terzić.

Nova pravila obuhvatiće sve vrste oglašavanja, od elektronskih i štampanih medija, interneta, direktnog oglašavanja u smislu telefoniranja, vajbera, bilborda, panoa ali i na zatvorenim površinama – to su filijale banaka, gradski prevoz, aerodromi, autobuske stanice.

Ukoliko banka to prekrši, u zavisnosti od težine prekršene odredbe, oglasna poruka moraće da se popravi, doradi, promeni, a u krajnjem slučaju i da se prekine sa tom reklamnom kampanjom – istakao je Terzić.

Kompletan tekst može se pronaći na sajtu Radio-televizije Srbije.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan