Nova registracija čeka oko 1.600 ugostitelja

Nova registracija čeka oko 1.600 ugostitelja

Oko 1.600 ugostiteljskih objekata u Novom Sadu nije promenilo nazive lokala tako da u imenu objekta stoji samo jedna reč koja upućuje na vrstu delatnosti ugostiteljske usluge.

Iz Minstarstva trgovine, turizma i telekomunikacija ističu da od petka, 15. aprila, sadašnji i novi ugostitelji neće moći da koriste više naziva delatnosti u nazivu ugostiteljskog objekta, kao na primer kafe - picerija, kafe - restoran i druge nazive različitih vrsta, već će morati da izaberu jednu od pretežnih delatnosti i da je usklade s Pravilnikom o minimalnim tehničkim uslovima za obavljanje ugostiteljskih delatnosti, koji bi trebalo da stupiti na snagu 14. aprila, a da se primenjuje dan kasnije. Predsednik Udruženja ugositelja Novog Sada Dragan Stanojević kaže da ugostitelji očekuje da se primena člana 67 Zakona o turizmu odloži, premda im je ostavljeno šest meseci da izmene naziv lokala da bi ime objekta ukazivalo samo na jednu vrstu ugositeljske delatnosti.

– Očekujemo kompromis jer izmena naziva objekta podrazumeva dodatne troškove – navodi Stanojević. – Ne samo u pogledu isticanja naziva već se mora menjati registracija u APR - u i depo - račun u banci, pečat, račun u fiskalnoj kasi... A to sve košta.

S druge strane, gosti će biti u zabludi jer neće znati u koji objekat ulaze. Stanojević drži kafe - poslastičarnicu "Mocart” pa je, ističe, u dilemi šta da izbriše iz naziva, da ne bi izgubio na dobiti.

Ministarstvo za to ima odgovor i kaže da je zakon, odnosno Pravilnik, goste neće dovesti u zabludu jer će se primenom minimalnih tehničkih uslova garantovati ispravnost proizvoda i način usluživanja i podići kvalitet svakog ugostiteljskog objekta, ali i sprečiti manipulacije da se s minimumom ulaganja, na primer u kafe, obavlja i znatno zahtevnija delatnost restorana i tako pružaoca usluge dovesti u neravnopravan položaj u odnosu na druge ugositelje. Pravilnikom je određeno da: "poslovno ime, firma i drugi naziv ogranka, prostor van poslovnog sedišta ili odgovarajuća jedinica, kao i oznaka pružaoca ugositeljskih usluga može da sadrži reči koje upućuju na samo jednu vrstu ugostiteljskog objekta, koja upućuje na ugostiteljsku delatnost koja se u tom objektu pretežno (i) obavlja”.

U slučaju da imaju više delatnosti s propisno opremljenim objektima, potrebno je da svaku od delatnosti posebno registruju s nazivom koji jasno upućuje na delatnost.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Joca

  pre 2308 dana i 14 sati

  Meni to sve lici na nacije pro**ravanje. Ni na Zapadu nisam video da se iz naziva kafea brise rec "kafe". Nigde ne vidim ni razloge za uvodjenje tog pravilnika i na cemu je on ustvari baziran,tj. sta kome smeta u tome sto u imenu stoji "kafanica" ili "poslasticarnica"?

  Oceni komentar:
  0
  0