Nova školska godina počinje u ponedeljak, deo prosvetnih radnika najavio štrajk

Nova školska godina počinje u ponedeljak, deo prosvetnih radnika najavio štrajk

Đaci se u školske klupe ponovo vraćaju u ponedeljak, 2. septembra, kada počinje nova školska godina.

Oni će tokom predstojeće školske godine imati tri školska raspusta – zimski (podeljen u dva dela), prolećni i letnji. Ove godine neće imati jesenji, koji su imali u prethodnoj školskoj godini.

Novi nastavni plan i program očekuje učenike drugog i šestog razreda, kao i đake druge godine gimnazije. Zbog novog programa za učenike drugog i šestog razreda menjani su i udžbenici, te tako oni ove godine neće moći da ih nasleđuju od ranijih generacija.

Novina u predstojećoj školskoj godini je i to što će u 500 škola biti opremljeno 10.000 digitalnih učionica, a to je projekat na kome zajednički rade Ministarstvo prosvete i Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

Jednosmenska nastava biće uvedena u 210 škola, kao pilot projekat resornog ministarstva. To znači da će deca imati samo prepodnevnu smenu, a da će nakon časova imati razne druge aktivnosti, piše RTV.

Jedan od prosvetnih sindikata – Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije najavljuje štrajk skraćenjem časova na 30 minuta. Oni traže da se nastave pregovori o platnim razredima.

Oceni vest:
1
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan