Nova usluga koja se naplaćuje u restoranima, a za koju nismo znali

Nova usluga koja se naplaćuje u restoranima, a za koju nismo znali

Oni koji se često hrane i provode po restoranima, znaju da to uopšte nije jeftina zabava, ali i da će vaše omiljene kafane na svakom koraku probati i da se još malo okoriste o vaše novčanike dok ste dobro raspoloženi.

Fotografija jednog računa postala je viralna na društvenim mrežama, iako nije slika ceha na Zlatiboru ili splavovima, na kom se neko malo previše opustio pa ostavio celu platu.


Udruženje potrošača Efektiva
 je u svojoj objavi navelo da nisu znali da se ova usluga praktikuje po restoranima. Uz to su istakli i ako je besplatno otvaranje vina nešto što je uobičajeno, onda je "pružalac usluge" bio dužan da potrošača obavesti o nameri da ovu uslugu naplati, usmeno ili jasnim isticanjem u cenovniku. Ako to nije uradio, potrošač nema obavezu da plati.

Naravno, ljudi su mahom besni i iznervirani ovakvom akcijom restorana: "Legalizovali su bakšiš na računu", "Kolika li je tek usluga sipanja"; "Ovi koji idu u ovakve restorane, obično ih zabole da li se nešto dodatno naplaćuje".

Ova usluga postoji u Americi sigurno. Zove se corkage fee. Ako gost donese svoje vino u restoran. Za Srbiju nisam znao da postoji – objašnjava se u jednom od komentara sa naglašavanjem da je ovo možda i prodavnica i restoran.

Ako je to u pitanju, mnogi javljaju da je ovaj račun dobro i prošao, pošto kako pišu ljudi, u nekim prodavnicama/restoranima cena ove usluge stiže i do 1200 dinara.

Oceni vest:
4
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • Дарко

    pre 420 dana i 15 sati

    У специјализованим винским баровима вина се продају по истим ценама као у винаријама. Једини суштински приход тај бар има од сервиса или како су несмотрено назвали сипање вина. Сервис вина се у свету креће од 8 до 200€ у зависности од цене вина и самог објекта. Овакве коментаре пишу углавном млади који у животу нису били у ресторану и платили боцу вина. Потпуно разумем особе које коментаришу негативно јер они нажалост немају тих 400 динара. Препорука за вас је да пијете само воду из чесме, кући.

    Oceni komentar:
    43
    5
  • Mihajlo

    pre 419 dana i 5 sati

    Preporuka za Darka da malo sleti na zemlju.

    Oceni komentar:
    2
    10
  • Axiom

    pre 418 dana i 19 sati

    Nadam se da nije bila Malvazija. Sta kaze prvi SOMelijer nase drzave?

    Oceni komentar:
    1
    2
  • Elem, Bato

    pre 418 dana i 7 sati

    Imam crno vino iz 1984-te sačuvano.
    Kladim se da ću uskoro umeti sam, nestručno a i džabe da otvorim tu gadnu socijalističku bocu.
    A za Darka se ne brinem. Takve život nauči sve što sada ne znaju.

    Oceni komentar:
    0
    2