Nova zgrada Baletske i Muzičke škole na Limanu III

Nova zgrada Baletske i Muzičke škole na Limanu III

Direktorka Muzičke škole „Isidor Bajić“ Radmila Rakin-Martinović i direktor građevinske firme „M enterijer gradnja“ Marko Ivić potpisali su Ugovor o izgradnji nove zgrade Muzičko-baletske škole u Novom Sadu.

Izgradnja objekta Muzičko-baletske škole sa koncertnom dvoranom, planirana je na Limanu III, u bloku koji formiraju ulice Bulevar cara Lazara, Ulica Narodnog fronta, Balzakova i Šekspirova, sa glavnim pristupom objektu iz Bulevara cara Lazara. Planirani kapacitet muzičke škole je 1.500 učenika i 200 nastavnika, a baletske, 600 učenika u obe smene i 60 nastavnika.

Površina škole je oko 15 hiljada kvadrata, a izgradnjom, opremanjem i povezivanjem bunara za potrebe toplotnih pumpi, značajno će biti smanjeni režijski troškovi grejanja i hlađenja zgrade. Vrednost Ugovora koji je danas potpisan, a koja je planirana u budžetu grada, iznosi oko 330 miliona dinara. Ukupna vrednost investicije iznosi 1,8 milijardi dinara, od čega će Grad izdvojiti polovinu novca.

- Deset godina čekamo ovaj momenat, a tek 2014. godine, dolaskom novih predstavnika gradske uprave krenuli smo da preduzimamo neophodne korake. Zahvaljujem se gradonačelniku Milošu Vučeviću i resornom članu Gradskog veća Vladimiru Jeliću što su uvideli značaj investicije koja prožima i obrazovanje i kulturu. Izgradnjom ovog kompleksa Grad će dobiti novu strukturnu i funkcionalnu dimenziju na evropskoj mapi kulture. Isidor Bajić je 1909. godine, uoči osnivanja muzičke škole, rekao da tog dana Novi Sad postaje velika varoš, a od današnjeg dana, slobodna sam da kažem, Novi Sad počinje da sija svetlima muzičke metropole. Duboko sam uverena da će Novi Sad postati Ervopska prestonica kulture i da ćemo tu titulu zajedno proslaviti u novoj koncertnoj dvorani – istakla je direktorka Muzičke škole „Isidor Bajić“ Radmila Rakin-Martinović.

Potpisivanju je prisustvovao i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

- Ponosan sam što će ovo biti najsavremenija muzička i baletska škola u Jugoistočnoj Evropi. Đaci i zaposleni imaće izvanredne uslove za rad. Podatak da svake godine 200 dece ne može da se upiše u muzičku školu jer nema dovoljno prostora, govori o neophodnosti nove zgrade - izjavio je Miloš Vučević.

Koncertna dvorana imaće više od 400 sedišta za publiku i predstavlja prvu koncertnu dvoranu Grada Novog Sada. Planirana je po najsavremenijim principima akustike, gde površina, zapremina, oblik, geometrija i materijali obezbeđuju vrhunski kvalitet zvuka.

Uoči potpisivanja Ugovora, u Svečanoj sali Gradske kuće održan je kratak muzički program u okviru kojeg su nastupili učenici i profesori Muzičke škole „Isidor Bajić“.

Među njima je bila učenica prvog razreda osnovne muzičke škole Lana Zorjan, u klasi profesora Zima Čabe, koja je do sada učestvovala na četiri međunarodna takmičenja i na svakom osvojila prvu nagradu. Predstavio se i „Trio Ekoseza“ odnosno flautiskinje Zorana Momić i Ivana Slavnić uz klavirsku saradnju Dragane Stanimirov, koji je takođe osvajao brojne prve nagrade na reprezentativnim takmičenjima u zemlji, a one su učenice trećeg razreda srednje muzičke škole u klasi profesorke Ksenije Mijatović. A na samom kraju nastupili su profesori klavira Slobodanka Stević i Aleksandar Gligić, kao duo „Ingmar“. 

Oceni vest:
2
2

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

JKP Vodovod i kanalizacija astrologija bez vode Isključenje struje borislav novaković zodijak zagađenje magla isključenja sremska kamenica dnevni horoskop klinika za ginekologiju i akušerstvo novorođenčad raspored sahrana i ispraćaja bebe zagađenje vazduha isključenja struje isključenje vode horoskopski znaci betanija matičar novi sad jkp lisje horoskop kural elektrovojvodina novosadsko porodilište servisne informacije novi sad skupština grada novog sada raspored sahrana novi sad Elektrodistribucija Novi Sad