Novaković: Neophodan hitan rebalans gradskog budžeta

Novaković: Neophodan hitan rebalans gradskog budžeta

Potpredsednik Narodne stranke i bivši gradonačelnik Novog Sada, Borislav Novaković, izjavio je da će za njegov dugoročan oporavak od posledica epidemije korona virusa, biti najvažnije da osnažimo solidarnost i osećaj pripadnosti našem gradu.

On je naveo da je pravo vreme za ideje koje će pomoći da se kriza prebrodi te je predložio da se hitno predloži rebalans gradskog budžeta, koji bi učinio snošljivim sve negativne posledice uvođenja vanrednog stanja. Rebalans budžeta mora voditi računa o tri prioriteta grada Novog Sada.

Prvi prioritet – zdravlje građana Novog Sada

Potpuno je jasno da mreža zdravstvenih ustanova i njihova opremljenost ne odgovaraju potrebama grada u kojem trenutno živi više od 500.000 stanovnika – kaže Novaković.

On smatra da su dve mere urgentne. Prvo je vraćanje osnivačkih prava grada nad Domom zdravlja, a druga je osnivanje i gradnja gradske bolnice. To su, navodi, neophodne mere da se nivo zdravstvene zaštite i kvaliteta zdravstvenih usluga znatno unaprede.

Drugi prioritet – čuvanje radnih mesta kroz pomoć mikro i malim preduzećima

Sve privatne firme, koje su korisnici gradskog poslovnog prostora, od uvođenja vanrednog stanja, pa do kraja godine trebalo bi osloboditi plaćanja kirije (zakupa) uz uslov da ne otpuštaju radnike. Ne manje važno, hitno stvoriti epidemiološki prihvatljive uslove za otvaranje pijaca, kako poljoprivrednici, a naročito povrtari i proizvođači ranog voća, ne bi više ekonomski propadali – stoji u saopštenju koje je objavio Novaković.

Treći prioritet – socijalno zbrinjavanje svih građana koje je vanredno stanje ostavilo bez ikakvih prihoda

Rebalansom bi trebalo višestruko uvećati sredstva socijalne pomoći. Ekonomski najugroženijim građanima obezbediti češću i uvećanu uplatu jednokratne pomoći. Isto tako, obezbediti više sredstava za kvalitetnije funkcionisanje narodnih kuhinja – kaže Novaković.

On objašnjava da su ovo prve, hitne i neodložne mere koje mora preduzeti gradska uprava.

Od dužine trajanja vanrednog stanja, obima i dalekosežnosti svih negativnih posledica, kreirati i preduzimati i druge olakšice i pogodnosti svim građanima koji su pogođeni aktuelnom situacijom – piše u saopštenju objavljenom na sajtu Narodne stranke.

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Iznogud

  pre 963 dana i 17 sati

  Samo ti Boro nemoj pomagati ni sa savetima....znaš sve i sam...Radi nešto drugo...pecaj, gaji pčele...bilo šta...

  Oceni komentar:
  0
  1