Novčane kazne zbog "zabranjenih" kućnih ljubimaca

Novčane kazne zbog "zabranjenih" kućnih ljubimaca

Spisak "zabranjenih" životinja, nimalo nije kratak, i iznenađuje. Mnoge životinje sa ovog spiska većina čuva kao kućne ljubimce.

Ako ste mislili da baš svaku životinju možete da držite kao kućnog ljubimca, prevarili ste jer postoje vrste za čije zatočeništvo postoje drakonske kazne. Pritom, računajte da ćete svakako ostati bez te životinje.

S tim u vezi, prošle nedelje je jedan Beograđanin ostao bez majmuna vrste macaca fuscata. Početkom novembra i u Srbobranu je inspekcija oduzela tri medveda a i dalje traga za majmunom i jaguarom koje je vlasnik sakrio.

U Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine objašnjavaju za "Telegraf" da kao kućni ljubimci ne smeju da se drže divlje životinje za koje postoje ograničenja odnosno zabrana držanja u zatočeništvu.

-Takve životinje mogu biti samo u zoološkim vrtovima, prihvatilištima i naučnima ustanovama – ističu u Ministarstvu poljoprivrede.

Spisak "zabranjenih" životinja, nimalo nije kratak. I iznenađuje. 

Naime, među životinjama koje ne nikako ne bi trebalo da držite kao kućne ljubimce su beli zec, ježevi, majmuni, rakuni, morž, slepi miševi, smukovi, kobre, mambe, morske zmije, ljutice, zvečarke, pitoni… Zabranjeni su i sve vrste morskih kornjačažabehobotnicepuževipauci i škorpije.

Na spisku su i tigar, puma, ris, lav, polarna lisica, veliki kenguri, tasmanijski đavo, džinovski mravojed, zveri, hijene, medvedi, mala panda, koati, kinkađu, morski lav, foke, kitovi i delfini, slonovi, kamila, irvasi, žirafe, nilski konj, ptica kalifornijski kondor, ali i krokodili, aligatori, gušteri…

Ukoliko se ove životinje drže u "zatočeništvu", kazne su novčane i trajno se oduzimaju ljubimci.

- Ponekad je moguće i kvalifikovanje prestupa kao krivičnog dela ukoliko se radi o nezakonitoj trgovini, krijumčarenju zaštićenih divljih vrsta ili ugrožavanja bezbednosti –  navode za "Telegraf" u nadležnom ministarstvu.

Oceni vest:
3
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • ZOO ljubitelj

  pre 2149 dana i 19 minuta

  Steta, bas sam hteo kupiti nilskog konja, kengura i kondora.....sad moram preci na ribice...

  Oceni komentar:
  0
  8