Nove bakterije koje prenosi krpelj

Nove bakterije koje prenosi krpelj

Boravak u prirodi izvor je zdravlja, ali isto tako predstavlja odlazak na mesto staništa brojnih krpelja koji su izvor prenosivih bolesti. Jedna od najčešćih jeste lajmska bolest. Na nivou naše zemlje, procenat zaraženih krpelja iznosi između 13 i 18 posto od ukupnog broja. U poslednjih godinu dana uočene su nove bakterije koje krpelj može preneti na čoveka i izazvati bolest, međutim najčešća je i dalje lajmska.

Fatalnih ishoda gotovo da nema, ali je neophodno odreagovati na vreme. Uz stručnu pomoć otkloniti krpelja u najbržem roku, pratiti simptome i ukoliko do promena na koži dođe, prijaviti lekaru. Simptome je moguće uočiti od 3 do 33 dana nakon ujeda.

Prvi simptomi nastaju nakon ujeda krpelja i inokulacije bakterije u kožu, ona se širi lokalno po koži i izaziva vrlo specifičan i karakterističan znak na koži, crvenilo. Najčešće ovalnog i elipsoidnog oblika, koje se širi, može biti crveni obod i bela kožu u sredini – ističe dr Marija Marković doktorka opšte prakse.

Preporuka strčnjaka je da krpelja ne otklanjate u kućnim uslovima, a ukoliko je to neophodno, lekari kažu da krpelja ne treba vaditi u suprotnom smeru od kazaljeke na satu, nego ga samo pincetom povući na gore. Tek nakon otklanjanja, potrebno je dezinfikovati mesto ujeda.

Nakon što se krpelj ukloni, jako je značajno ukoliko se dostavi na dodatnu analizu u Paterov zavod jer mi kada znamo koja je vrsta krpelja u pitanju, koliko je dugo parazitirao, možemo napraviti određenu procenu rizika i tada možemo znati od čega pacijent može oboleti i koje postupke dalje preduzeti – kaže dr Pavle Banović iz Pasterovog zavoda.

Prevencija je svakako ključna. Saveti su da ukoliko boravite u prirodi, nosite odeću koja prekriva telo, koristite adekvatna sredstva zaštite i nakon dolaska iz prirode obavezno je detaljno pregledati celo telo. Kod dece, posebnu pažnju treba obratiti na deo glave koji je prekriven kosom.

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Prenosim vesti od struke

  pre 666 dana i 1 sat

  Prenosim upozorenje lekara, da se ne koriste narodni lekovi tipa so, alkohol, ulje itd isl.
  Okretanje u pravcu kazaljke ili kontra kazaljke i pevanje pesmica krpelju.
  Jer to natera krpelja da povrati sadržaj i na taj način vam sasvim sigurno i kvalitetno prenese zarazu.
  Tako da to što ste ga izvukli, ima svoju lošu stranu. Džabe krečenje.

  Oceni komentar:
  0
  5