Nove mere u Grčkoj: Šta je od sutra zabranjeno za nevakcinisane

Nove mere u Grčkoj: Šta je od sutra zabranjeno za nevakcinisane

Skok broja novozaraženih u Grčkoj primorao je vlasti da od sutra uvedu nove mere radi sprečavanja daljeg širenja korona virusa.

Tako u zatvorene prostore, kao što su bioskopi, pozorišta, restorani, teretane više neće moći da uđu oni koji nisu vakcinisani.

Restorani, kafići i barovi zatvorenog tipa takođe će od 16. jula primati samo vakcinisane. U restoranima će moći da bude popunjeno do 85 odsto kapaciteta.

Oni koji nisu vakcinisani i dalje će moći da sede u baštama restorana i kafića i tu nisu predviđena ograničenja.

Grčke vlasti uvode i nove kategorije zanimanja za koje će biti obavezna vakcinacija, poput onih koji rade u domovima za stare, u zdravstvenim centrima pa čak i oni koji rade u kuhinjama restorana.

Od 1. septembra vakcinacija će biti obavezna za zdravstvene radnike, a osoblje u staračkim domovima treba da bude vakcinisano najkasnije do 16. avgusta. 

Ko ne bude vakcinisan, biće privremeno suspendovan sa posla, upozorio je premijer Micotakis.

Vlada se na takav korak odlučila da bi podstakla više ljudi da se vakciniše dok se naglo širi delta soj korona virusa, i pošto se pokazalo da je 99 odsto bolesnika na respiratorima u bolnicama nevakcinisano.

Grci takođe planiraju da od utorka počnu da vakcinišu mlade uzrasta od 15 do 17 godina vakcinom Fajzer/Bajontek, piše Bizlife.rs.

Oceni vest:
5
4

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan