Nove osnovice za građane koji sami plaćaju doprinos za penziju

Nove osnovice za građane koji sami plaćaju doprinos za penziju

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje podsetio je danas građane koji sami plaćaju doprinos za penzije da, od uplate za januar 2018, važe nove osnovice osiguranja, koje su u odnosu na prethodni period niže za 0,1 odsto, zbog usklađivanja sa kretanjem zarada u prethodnoj godini.

Građani mogu da se opredele za jednu od 13 osnovica osiguranja, nezavisno od stručne spreme koju imaju, navedeno je u saopštenju.

Po Zakonu o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, najniža osnovica iznosi 35 odsto prosečne republičke zarade za prethodnih 12 meseci, počev od novembra u godini koja prethodi godini za koju se utvrđuju i plaćaju doprinosi, što je 23.053 dinara, a najviša pet prosečnih plata, odnosno 329.330 dinara.

Doprinos za penzijsko i invalidsko osiguranje je 26 odsto, što znači da će se mesečni izdatak kretati u rasponu od 5.993,78 do 85.625,80 dinara. Prvi put od ove godine uplate doprinosa će se primenjivati od 1. januara 2018. i važiće cele godine, kaže se u saopštenju.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • boriša tot

  pre 644 dana i 1 sat

  sjajna vest.ovo će biti revolucija za osiguranike.niko se više neće osećati socijalno ugrožen.sjajno.

  Oceni komentar:
  0
  2
Isključenje struje bez vode jkp novosadska toplana Dom zdravlja servisne informacije novi sad raspored sahrana novi sad raspored sahrana i ispraćaja Hitna pomoć horoskop isključenje grejanja horoskopski znaci novosađani sahrane novi sad novorođenčad dnevni horoskop srpska pravoslavna crkva klinika za ginekologiju i akušerstvo bez grejanja gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević bez struje novosadsko porodilište JKP Vodovod i kanalizacija betanija jkp lisje policija isključenja struje bebe Republički hidrometeorološki zavod isključenje vode elektrovojvodina