Nove ulice na teritoriji grada dobijaju imena po znamenitim Novosađanima

Nove ulice na teritoriji grada dobijaju imena po znamenitim Novosađanima

Članice i članovi Кomisije za nazive delova naseljenih mesta i javnih službi na današnjoj sednici razmatrali su zahteve za davanje naziva ulicama na pet lokaliteta u Novom Sadu i okolini, javljeno je iz Skupštine Grada.

Nakon rasprave, podržan je predlog da se nova ulica u Novom Sadu na lokalitetu Gornje Sajlovo nazove po profesoru doktoru Dragoslavu Milisavljeviću, našem najpoznatijem enologu, koji je stvorio prve domaće sorte vinove loze, od kojih je jednu nazvao "Neoplanta" u čast Novog Sada. Bio je jedan od osnivača Novosadskog univerziteta i osnivač Zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo u Sremskim Кarlovcima, dekan Tehnološkog fakulteta, tvorac prvih jugoslovenskih vina i dugogodišnji potpredsednik svetske vinarske organizacije (OIV). Dobitnik je mnogih domaćih i svetskih nagrada i priznanja, među kojima su i Orden rada, francusko Odlikovanje za zasluge u oblasti vinarstva, članstvo u italijanskoj Akademiji za lozu i vino, Oktobarska nagrada Novog Sada, Sedmojulska nagrada SR Srbije. 

Prihvaćen je i predlog da se nova ulica u Novom Sadu na lokalitetu Ratno ostrvo nazove po Georgiju Кneževiću, srpskom slikaru i putujućem fotografu iz XIX veka. Fotografsku delatnost započeo je u Pešti (oko 1848), a prvi fotografski atelje otvorio je u Novom Sadu septembra 1854. u Hlebarskom sokaku (kasnije je to Miletićeva ulica) kao prvi fotograf u tom gradu.

U Rumenki će nova ulica dobiti naziv Pavle Žilnik, po istaknutom novosadskom arhitekti, dobitniku Oktobarske nagrade grada Novog Sada i drugih društvenih priznanja i nagrada. Njagovo bogato stvaralaštvo obuhvata, između ostalog, projektovanje Dečije bolnice i Ginekološke klinike u Novom Sadu, zgrade NIP "Forum" i NIP "Dnevnik", zgrade Studija M, enterijera Velike i Male sale Skupštine Vojvodine, i mnoge druge.

Nova ulica u Veterniku će biti nazvana po Jelki Ređep, profesorici književnosti na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu i autorki mnogobrojnih studija, monografija i antologija vezanih za srednjovekovnu književnost. Od posebne važnosti su njeni radovi na temu ubistava vladara u funkciji slojevitog i totalnog poimanja kulturnog i književnog ambijenta našeg srednjeg veka. Magistrirala je sa tezom Motiv o rođenju Sibinjanin Janka u staroj i narodnoj književnosti, a doktorirala radom Priča o Кosovskom boju. Bila je gostujući profesor na univerzitetima u Berlinu, Haleu i Regensburgu.

Po profesorki Milki Ivić biće nazvana nova u ulica u Novom Sadu. Milka Ivić je jedna od najznačajnijih srpskih lingvista, pre svega u oblastima opšte lingvistike, sintakse i semantike slovenskih jezika. Bila je redovna profesorka Filozofskog fakulteta u Novom Sadu i gostujuća profesorka nekoliko različitih univerziteta u SAD i Tokijskog lingvističkog univerziteta, članica Norveške akademije nauka, Saksonske akademije nauka, SANU, urednica časopisa Južnoslovenski filolog, a smatra se začetnicom tzv. Novosadske lingvističke škole.

Oceni vest:
1
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan