Novi aparat za zračenje obolelih od raka zvanično pušten u rad

Novi aparat za zračenje obolelih od raka zvanično pušten u rad

Prvi od tri nova aparata za zračenje namenjenih kompleksu Kamenica 2 i institutima zvanično je pušten u rad na Institutu za onkologiju Vojvodine.

Ovaj linearni akcelerator, koji spada među najsavremenije u okruženju, instaliran je u potpuno novom i adaptiranom prostoru Instituta za onkologiju Vojvodine. Ovaj aparat omogućiće da čak do 150 pacijenata na vreme bude tretirano najsavremenijim aparatom na svetu.
 
- I to tako što taj aparat štedi zdravo tkivo, odnosno potpuno se usmerava na obolelo tkivo, i omogućava da se sačuva veliki broj ljudskih života. Do kraja godine sa otvaranjem 'Kamenice 2' u aprilu mesecu, u potpunosti će biti ukinute liste čekanja, i zbog toga je ovo dobra vest, ne samo za građane Pokrajine, nego i građane cele Srbije, jer će moći svi da koriste ove aparate, odnosno da se leče zahvaljujući ovoj sofisticiranoj i vrhunskoj tehnologiji. Mi smo previše siromašna država da bismo nabavljali jeftine instrumente za lečenje. Naši građani zaslužuju najbolje, vrhunske uslove lečenja i imaće uslove lečenja kao što imaju i pacijenti u Beču, jednoj od najvećih evropskih metropola, izjavio je ovim povodom predsednik Pokrajinske vlade Bojan Pajtić.
 
Direktor Instituta za onkologiju Vojvodine Miloš Lučić rekao je da će svi kojima je potrebna zračna terapija u AP Vojvodini tu terapiju dobiti u najkraćem mogućem roku. Do sada se na terapiju čekalo mesecima, jer je na listi zakazivanja bilo i više od 800 bolesnih ljudi.
 
- Važno je reći da je ceo mart mesec posvećen borbi protiv malignih bolesti, i da je ova simbolika danas kada je Dan borbe protiv karcinoma dojke, nacionalni dan, ujedno predstavlja početak rada prvog linearnog akceleratora, koji će u roku od nekoliko nedelja, slediti i ostali zračni aparati. Siguran sam da ćemo do kraja godine omogućiti potpunu pravovremenost pristupa i gotovo ukidanje liste čekanja za sve obolele od zloćudnog raka", istakao je direktor Instituta za onkologiju.
 
Najsavremeniji i tehnički najsofisticiraniji aparati kupljeni su od švedske "Elekte" i neće samo skratiti vreme pristupa terapiji, nego će omogućiti i tri potpuno nove tehnike zračenja, kakve se do sada nisu primenjivale u Srbiji i regionu.
 
Na Institutu za onkologiju Vojvodine čuo se podatak da od prošle nedelje, kada je započeta trijaža pacijenata, njihov broj na čekanju za zračenje se spustio za više od 90.
 
Trenutno je na listi pristupa aparatu za zračenje ukupno 771 pacijent, a očekivanja nadležnih su da će u najkraćem roku uz ovakvu opremu, lista čekanja biti sasvim ukinuta.
Oceni vest:
1
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

jkp lisje bebe sahrane isključenja struje štrand JGSP "Novi Sad" vremenska prognoza novi sad banovina novi sad RHMZ Isključenje struje elektrovojvodina Vreme u Novom Sadu isključenje vode servisne informacije novi sad novorođenčad novosadsko porodilište bez vode JKP Vodovod i kanalizacija Republički hidrometeorološki zavod novosađani Hitna pomoć javno komunalno preduzeće vodovod i kanalizacija raspored sahrana i ispraćaja raspored sahrana novi sad bez struje servisne informacije Vreme u Srbiji klinika za ginekologiju i akušerstvo betanija Elektrodistribucija Novi Sad