Novi kotao u toplani "Istok"

Novi kotao u toplani "Istok"

"Novosadska toplana" planira da izgradi dodatni kotao od 60 megavata u toplani "Istok". Predviđeno je da izgradnja traje dve godine, a "Toplana" će je sama finansirati s 325 miliona dinara.

Kako prenosi Dnevnik, ovaj potez u "Novosadskoj toplani" karakterišu kao veliku investiciju i veoma važnu za sistem daljinskog grejanja u gradu. Ove godine je za te potrebe obezbeđeno 162,5 miliona.

Novi kotao će poboljšati energetsku efikasnost i pouzdanost sistema, a iz "Toplane" kažu i da će poboljšati grejanje na Podbari, Rotkvariji i u delu Starog grada, koje će biti stabilno i pri veoma niskim temperaturama, te će toplana "Istok" pri takvim vremenskim uslovima moći da greje i bez povezivanja s TE-TO kao što je sada slučaj.

Kako navode iz "Toplane", uspešno je izgrađeno i kogeneraciono postrojenje za kombinovanu proizvodnju toplote i električne energije u toplani "Zapad". Postrojenje je rezultat programa četvrte faze rehabilitacije sistema daljinskog grejanja u Srbiji, i može da proizvede značajnu količinu struje koju će Toplana prodavati EPS-u po povlašćenim cenama za struju iz "zelenih" izvora.

Osim toga, nova tehnologija omogućiće da postojeći kotlovi za pripremu tople potrošne vode smanje utrošak goriva i povećaju kapacitet za proizvodnju tople vode za domaćinstva. U "Novosadskoj toplani" kažu da se u budućnosti može očekivati da će "Zapad" biti u mogućnosti i da hladi i klimatizuje poslovne zgrade. Period isplativosti te investicije procenjuje se na 2,2 godine, nakon čega će "Toplana" početi da ostvaruje čistu dobit iz objedinjene proizvodnje toplote i električne energije.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

Vreme u Novom Sadu gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević isključenje vode servisne informacije novosadsko porodilište jkp lisje Futog Republički hidrometeorološki zavod Elektrodistribucija Novi Sad bebe horoskopski znaci dnevni horoskop Isključenje struje klinika za ginekologiju i akušerstvo crna hronika bez vode JKP Vodovod i kanalizacija novorođenčad horoskop raspored sahrana novi sad novosađani betanija elektrovojvodina servisne informacije novi sad sahrane novi sad RHMZ sremski karlovci raspored sahrana i ispraćaja NURDOR isključenja struje