NOVI LOKAL U GRADU: Originalni suveniri s pečatom Novog Sada, Vojvodine i Srbije (FOTO)

NOVI LOKAL U GRADU: Originalni suveniri s pečatom Novog Sada, Vojvodine i Srbije (FOTO)

Gastronomski proizvodi u malim i lepim pakovanjima, keramika, ručno vezeni odevni predmeti i tkani ćilimi, radovi poznatih dizajnera i reprodukcije fresaka srpskih manastira samo su mali deo raznolike ponude nove suvenirnice u Pašićevoj ulici.

U nekadašnjoj ulici novosadskih ćurčija, gde se svojevremeno skoro svaka druga radnja bavila kožarskim zanatom, na broju 23 od skora inostrani i domaći turisti imaju priliku da izaberu originalan i kvalitetan poklon ili uspomenu koji predstavlja Novi Sad, Vojvodinu i Srbiju u svoj svojoj lepoti i raznolikosti. Lokal ne možete a da ne uočite, jer će vam boje i cveće na ulazu svakako privući pažnju.


- Ovaj lokal je nastao tako što je studiozno sagledana, prvo mogućnost da se tako nešto radi, zatim potreba, za tavkom vrstom lokala. Novosađani sve više govore o tome kako je Novi Sad turistički grad, a opet nekako smo se sveli na kineske suvenire, a u drugi plan se stavljaju ručni radovi. Kao što je svima poznato Pašićeva ulica je nekada bila zanatska i trudili smo se da duh tog zanatskog i održimo, ne samo na fizičkom izgledu, već i samom ponudom. Sam izgled ove suvenirnice, koji je dobio novi sjaj u originalnom izlogu iz prošlog veka, govori o novosadskoj trgovačkoj tradiciji. Istovremeno, svaki od ponuđenih suvenira pažljivo je odabran i ručno izrađen u našoj zemlji –
rekla je Daniela Pavelka jedna od osnivača suvenirnice.


Posetiocima su ponuđeni radovi tkalja, majstora koji obrađuju drvo, keramičara kako iz Vojvodine tako i šire, zatim, hrana i karlovačko vino vojvođanski medenjaci. Svuda su, naravno, motivi Vojvodine, Srbije, a tu su i radovi Ane Petrović, koja je oslikavala Mećavnik. Tu su i takozvane šik šajkače, posebnih dezena, kao i one uobičajene. Frula i čutura takođe su našle svoje mesto, kao i posebna pakovanja rakije. Medenjaci su upakovani u posebne posude i odlični su kao suvenir, poklon. Zatim, tu su i domaći pekmez, majice sa motivima Novog Sada, Vojvodine, Srbije, čuruške na široko poznate svilene bombone, vunene čarape...Suvenirnica sarađuje i sa Spomen-zbirkom Pavla Beljanskog, pa su tu i replike umetničkih dela, kao i knjige na mnogobrojnim jezicima. Cene suvenira su od 150 pa do nekoliko hiljada dinara. Osamdeset odsto suvenira košta ispod 1.000 dinara.

- Još jedna razlika u odnosu na druge suvenirnice je prisutnost naše srednjovekovne kulture i tradicije. Naime, ovde možete naći najkvalitetnije reprodukcije fresaka, iz srpskih manastira: Pećka Patrijaršija, Sopoćani, Ras... Ovakve reprodukcije mogu da se rade samo uz dozvolu i jedino su ovde dostupne po ceni od 2.500 do 4.500 dinara – kaže Daniela.Raspoloženju i atmosferi doprinose prodavci koji se pored srpskog, posetiocima mogu obratiti na engleskom, ruskom, kineskom, japanskom ili slovačkom jeziku.

U suvenirnici kažu da kada se Kinezima ili Japancima prodavci obrate na njima znanom jeziku, sledi oduševljenje ali i veliko poštovanje.

- Ne očekuju da ćete im se obratiti, pa pokušavaju da vam objasne rukama šta žele, a kada čuju svoj jezik, budu iznenađeni, ne kriju oduševljenje, ali je to za njih velika čast, što ste im se obratili na njihovom jeziku – objašnjava naša sagovornica.


Do onih posetilaca koji ne prolaze Pašićevom ulicom, trude se, kažu u suvenirnici, da dođu uz pomoć društvenih mreža. Za sada bar što se posete tiče kažu imaju sreću, što su došli, ne slučajno, u pešačku zonu u užem centru gde je veliki broj restorana i apartmana.

- Ključnu ulogu je odigrao i mali tim koji je odabrao šta ide u ovu radnju. Suvenirnicu nameravamo da proširujemo i obogaćujemo vrsnijom ponudom – zaključila je Daniela.


Tekst: Slađana Aničić
Foto: Aleksandar Jovanović

Oceni vest:
29
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • zoran

  pre 1916 dana i 3 sata

  Bravo i za ideju i za lokaciju. Montmartre u Novome Sadu.
  Budući da se patriotizam neguje u čuvanju onoga što je tradicija nekog naroda, a razni delovi Srbije i naravno višenacionalna Vojvodina, imaju čime da se podiče, želim vam puno turista i puno sreće u radu. Kvalitet suvenira mora da vam je na prvom mestu i morate postati sabirni centar za sve umetničke zanate iz cele Srbije, u službi izrade suvenira.

  Oceni komentar:
  0
  15