NOVI LOKAL U GRADU: Originalni suveniri s pečatom Novog Sada, Vojvodine i Srbije (FOTO)

NOVI LOKAL U GRADU: Originalni suveniri s pečatom Novog Sada, Vojvodine i Srbije (FOTO)

Gastronomski proizvodi u malim i lepim pakovanjima, keramika, ručno vezeni odevni predmeti i tkani ćilimi, radovi poznatih dizajnera i reprodukcije fresaka srpskih manastira samo su mali deo raznolike ponude nove suvenirnice u Pašićevoj ulici.

U nekadašnjoj ulici novosadskih ćurčija, gde se svojevremeno skoro svaka druga radnja bavila kožarskim zanatom, na broju 23 od skora inostrani i domaći turisti imaju priliku da izaberu originalan i kvalitetan poklon ili uspomenu koji predstavlja Novi Sad, Vojvodinu i Srbiju u svoj svojoj lepoti i raznolikosti. Lokal ne možete a da ne uočite, jer će vam boje i cveće na ulazu svakako privući pažnju.


- Ovaj lokal je nastao tako što je studiozno sagledana, prvo mogućnost da se tako nešto radi, zatim potreba, za tavkom vrstom lokala. Novosađani sve više govore o tome kako je Novi Sad turistički grad, a opet nekako smo se sveli na kineske suvenire, a u drugi plan se stavljaju ručni radovi. Kao što je svima poznato Pašićeva ulica je nekada bila zanatska i trudili smo se da duh tog zanatskog i održimo, ne samo na fizičkom izgledu, već i samom ponudom. Sam izgled ove suvenirnice, koji je dobio novi sjaj u originalnom izlogu iz prošlog veka, govori o novosadskoj trgovačkoj tradiciji. Istovremeno, svaki od ponuđenih suvenira pažljivo je odabran i ručno izrađen u našoj zemlji –
rekla je Daniela Pavelka jedna od osnivača suvenirnice.


Posetiocima su ponuđeni radovi tkalja, majstora koji obrađuju drvo, keramičara kako iz Vojvodine tako i šire, zatim, hrana i karlovačko vino vojvođanski medenjaci. Svuda su, naravno, motivi Vojvodine, Srbije, a tu su i radovi Ane Petrović, koja je oslikavala Mećavnik. Tu su i takozvane šik šajkače, posebnih dezena, kao i one uobičajene. Frula i čutura takođe su našle svoje mesto, kao i posebna pakovanja rakije. Medenjaci su upakovani u posebne posude i odlični su kao suvenir, poklon. Zatim, tu su i domaći pekmez, majice sa motivima Novog Sada, Vojvodine, Srbije, čuruške na široko poznate svilene bombone, vunene čarape...Suvenirnica sarađuje i sa Spomen-zbirkom Pavla Beljanskog, pa su tu i replike umetničkih dela, kao i knjige na mnogobrojnim jezicima. Cene suvenira su od 150 pa do nekoliko hiljada dinara. Osamdeset odsto suvenira košta ispod 1.000 dinara.

- Još jedna razlika u odnosu na druge suvenirnice je prisutnost naše srednjovekovne kulture i tradicije. Naime, ovde možete naći najkvalitetnije reprodukcije fresaka, iz srpskih manastira: Pećka Patrijaršija, Sopoćani, Ras... Ovakve reprodukcije mogu da se rade samo uz dozvolu i jedino su ovde dostupne po ceni od 2.500 do 4.500 dinara – kaže Daniela.Raspoloženju i atmosferi doprinose prodavci koji se pored srpskog, posetiocima mogu obratiti na engleskom, ruskom, kineskom, japanskom ili slovačkom jeziku.

U suvenirnici kažu da kada se Kinezima ili Japancima prodavci obrate na njima znanom jeziku, sledi oduševljenje ali i veliko poštovanje.

- Ne očekuju da ćete im se obratiti, pa pokušavaju da vam objasne rukama šta žele, a kada čuju svoj jezik, budu iznenađeni, ne kriju oduševljenje, ali je to za njih velika čast, što ste im se obratili na njihovom jeziku – objašnjava naša sagovornica.


Do onih posetilaca koji ne prolaze Pašićevom ulicom, trude se, kažu u suvenirnici, da dođu uz pomoć društvenih mreža. Za sada bar što se posete tiče kažu imaju sreću, što su došli, ne slučajno, u pešačku zonu u užem centru gde je veliki broj restorana i apartmana.

- Ključnu ulogu je odigrao i mali tim koji je odabrao šta ide u ovu radnju. Suvenirnicu nameravamo da proširujemo i obogaćujemo vrsnijom ponudom – zaključila je Daniela.


Tekst: Slađana Aničić
Foto: Aleksandar Jovanović

Oceni vest:
27
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • zoran

  pre 510 dana i 8 sati

  Bravo i za ideju i za lokaciju. Montmartre u Novome Sadu.
  Budući da se patriotizam neguje u čuvanju onoga što je tradicija nekog naroda, a razni delovi Srbije i naravno višenacionalna Vojvodina, imaju čime da se podiče, želim vam puno turista i puno sreće u radu. Kvalitet suvenira mora da vam je na prvom mestu i morate postati sabirni centar za sve umetničke zanate iz cele Srbije, u službi izrade suvenira.

  Oceni komentar:
  0
  14
RHMZ horoskop Isključenje struje jkp lisje bez vode bez struje horoskopski znaci raspored sahrana novi sad sahrane novi sad novosadska policija Vreme u Novom Sadu crna hronika betanija raspored sahrana i ispraćaja isključenja struje novosadsko porodilište JKP Vodovod i kanalizacija dnevni horoskop matičar novi sad novorođenčad gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević vremenska prognoza novi sad novosađani Republički hidrometeorološki zavod servisne informacije novi sad policija mup novi sad bebe klinika za ginekologiju i akušerstvo isključenje vode