Novi mural, "Anđeo mira", osvanuo na Trgu neznanog junaka

Novi mural, "Anđeo mira", osvanuo na Trgu neznanog junaka

Francusko korzikanski vizuelni umetnik Žilijen de Kazabjanka izradio je u ponedeljak Novom Sadu – na fasadi zgrade na Trgu neznanog junaka, sa pogledom na Beogradski kej – mural koji predstavlja motiv sa jedne slike iz kolekcije Galerije Matice srpske.

U pitanju je „Anđeo mira I“ Stevana Aleksića (1876- 1923).

Izrada ovog murala je deo globalnog umetničkog projekta Outings koji je osmislio Kazabjanka i do sada ga je realizovao u brojnim gradovima po svetu.

U Galeriji Matice srpske do 17. septembra traje njegova izložba na kojoj je predstavljeno kako to izgleda u drugim gradovima, a sada se, po rečima Tijane Palkovljević Bugarski, upravnice GMS, i Novi Sad priključio porodici tih gradova koji na fasadama imaju umetnička dela iz lokalnih muzeja. Ovo je, po njenim rečima neka vrsta demokratizacije klasične umetnosti koja stavlja u dijalog umetnička dela, muzeje i građane.

Deo ovog projekta koji se odnosi na region podržao je Fracnuski institut tako da su do sada murali postavljeni u Zagrebu, Ljubljani i Beogradu. Po rečima Oreli Pole, koordinatorke FI projekat objedinjuje promociju ulične umetnost i valorizaciju tradicionalne umetnosti i umetničkog nasleđa što je i jedna od misija Francuskog instituta.

Umetnik Žilijen de Kazabjanka juče je, u pauzi rada na ovom muralu, okupljenim novinarima predočio da posećuje muzeje po svetu, tamo pronalazi neke likove koje vodi sa sobom na ulicu u želji da ih vrati u život, pri tome, kako kaže, ne bira on likove, već oni biraju njega. Lik sa slike Stevana Aleksića ostavio je izuzetno snažan utisak na njega i želi da svaki posetilac grada projektuje sopstvene ideje na njegov rad.

Oceni vest:
39
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Jelena

  pre 2501 dan i 17 sati

  Andjeo koji se hvata za glavu-idealan andjeo za nas.
  Ali na strani toga, svaka cast za mural.

  Oceni komentar:
  1
  28
 • MarkoNS

  pre 2501 dan i 16 sati

  Pogledaj dom svoj, andjele. I skini paucinu s ociju. Videces prizore potresne. Videces nesrecne i bolesne. Videces cemer, smrt i jad

  Oceni komentar:
  3
  27
 • zlica

  pre 2501 dan i 5 sati

  bravo za mural, i umetnika.
  mada kako kanalizacija miriše na Keju mogao bi se hvatati i za nos

  Oceni komentar:
  0
  13
 • Geza LENNERT

  pre 2500 dana i 15 sati

  Bravo!

  Oceni komentar:
  0
  4
 • Ona

  pre 2500 dana i 13 sati

  Mural je perfekan samo andjela boli glava :-(

  Oceni komentar:
  0
  1
 • Ona

  pre 2500 dana i 13 sati

  Boli ga glava od ...

  Oceni komentar:
  0
  1
 • Slavica Mučalo

  pre 2499 dana i 5 sati

  Prekrasan je sve čestitke umetniku.

  Oceni komentar:
  1
  5