NOVI NAMET: Poskupljuju gorivo, struja i gas

NOVI NAMET: Poskupljuju gorivo, struja i gas

Od avgusta potrošače gasa, struje i goriva u Srbiji očekuje novo poskupljenje zbog uvođenja nameta za unapređenje energetske efikasnosti, piše list "Politika" u izdanju za sredu.

"Politika" je prenela da će građani na utrošen kubik gasa i litar goriva plaćati 0,15 dinara, dok na utrošen kilovat-sata struje plaćati 0,015 dinara.

Novac od tog nameta biće korišćen za zamenu vrata i prozora u zgradama i za toplotnu izolaciju, kao i za ulaganje u kotlove za grejanje.

Javno preduzeće "Srbijagas" je saopštilo da je obavestilo svoje potrošače da će povećanje cene početi s julskim računima za gas i da će se naknada usklađivati jednom godišnje.

Julski računi za struju takođe će biti uvećani, jer je Zakonom o naknadama za korišćenje javnih dobara predviđeno da taj novi namet plaćaju i svi koji troše struju.

Takođe, i vozači će na svaki litar benzina, dizela i auto-gasa morati da plaćaju tu naknadu.

"Politika" je prenela da sav taj novac neće ići ni "Srbijagasu", ni EPS-u, ni naftnim kompanijama, nego direktno u državni budžet Republike Srbije odakle bi trebalo da se iskoristi za unapredjenje energetske efikasnosti.

Oceni vest:
0
14

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Mickey

  pre 280 dana i 17 sati

  "Odakle BI TREBALO da se iskoristi" . Ali stižu izbori, za koje će se lepo potrošiti.

  Oceni komentar:
  0
  5
 • zex

  pre 280 dana i 1 sat

  A kome ce da menjaju vrata i prozore pa da kazemo i kotlove

  Oceni komentar:
  0
  2