Novi pravilniik o vodi za piće dozvoljava veću koncentraciju zagađujućih materija

Novi pravilniik o vodi za piće dozvoljava veću koncentraciju zagađujućih materija

Prema izmenjenom Pravilniku o higijenskoj ispravnosti vode za piće, koje su stupile na snagu 18. aprila, maksimalna dopuštena koncentracija amonijaka je pet puta veća nego ranije – 0,5 umesto dosadašnjih 0,1.

Dozvoljeno prisustvo bora povećano je tri puta, sa 0,3 na 1. Tolerancija na hloride i natrijum podignuta je za oko 25 odsto: za hloride sa 200 na 250, a za natrijum sa 150 na 200, pišu "Večernje novosti".

Da li ćemo zbog drastičnog povećanja dozvoljenih koncentracija neorganskih materija u vodi za piće dobiti higijenski lošiju česmovaču, kao što tvrde kritičari novih propisa, od kojih neki čak šire paniku da će takva voda da nas "truje" Ili su izmene o kvalitetu vode samo administrativne, bez negativnih posledica po zdravlje, donete, kako navode u Ministarstvu zdravlja, u skladu sa preporukama Svetske zdravstvene organizacije (SZO) i Evropske Unije?

Zvanično obrazloženje za izmenu pravila jeste da je naš propis, donet 1998. godine, iako je i tad u nekim delovima po oceni zvaničnika "bio prestrog", u međuvremenu zastareo.Prethodni Pravilnik o higijenskoj ispravnosti vode za piće
odgovarao je tadašnjim zahtevima, potrebama i saznanjima u oblasti kvaliteta pijaće vode. U međuvremenu je SZO bitno promenila definiciju plana za bezbednu vodu za piće, a u skladu sa tim su i mnoge zemlje izmenile pravne regulative. U procesu pristupanja EU i usklađivanju propisa u oblasti vode za piće, Radna grupa Ministarstva zdravlja je uskladila norme za parametre laboratorijskog ispitivanja. Oni su danas identični onima koji su propisani u Evropi 
– kažu u Ministarstvu zdravlja.

Za zagovornike novog rešenja argument je i to da se u našoj česmovači sporne materije u najvećem broju slučajeva nalaze u koncentracijama znatno nižim od dosad dozvoljenih i da će u praksi tako biti i ubuduće.

Mišljenja stručnjaka, međutim, podeljena su i isključiva.

- Izmenama Pravilnika o higijenskoj ispravnosti vode za piće dobijamo pad u odnosu na važeći. Iza toga stoji princip isplativosti prerade vode, koji pravi kompromis između zdravstvene bezbednosti i cene prečišćavanja. Taj princip je dominantan u Severnoj Americi i EU, čije države imaju najveći uticaj na Preporuke za kvalitet vode SZO – kaže Slobodan Grašić, šef mikrobiološke laboratorije u Fabrici vode Majdevo, a prenose "Novosti".

Oceni vest:
0
2

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • maja

  pre 23 dana i 1 sat

  Ne pijem česmovaču već godinama. Oni stalno povećavaju hemiju koju stavljaju u vodu za piće.Aparat za prečišćavanje vode je jedino rešenje.Ja sam prezadovoljna Columbia aparatom i ne razmižljam čime nas sve truju kroz vodu.

  Oceni komentar:
  0
  3
 • Dr24

  pre 22 dana i 17 sati

  Dovoljni su fluor,hlor,malo teških metala o kojima niko ne govori nikad...uvek se prica o bakterijskoj ispravnosti vode a sto su cevi pune azbesta to nikom nista.. upravo to je razlog sto koristim i ja Stella prečišćivač sa magnetizerom unazad 7 godina. Neću da trujem ni porodicu ni sebe!

  Oceni komentar:
  0
  0
almaško groblje gradsko groblje JGSP "Novi Sad" horoskop jkp novosadska toplana novosađani štrand jkp lisje novosadsko porodilište bez vode betanija dunav matična knjiga rođenih servisne informacije Miloš Vučević novorođenčad isključenja struje horoskopski znaci bebe bez struje havarija na vodovodu raspored sahrana novi sad elektrovojvodina porodilište servisne informacije novi sad sahrane radosne vesti EPS RHMZ vremenska prognoza novi sad