Novi pravilnik o PDV-u na snazi od 1. jula

Novi pravilnik o PDV-u na snazi od 1. jula

Povodom stupanja na snagu Pravilnika o PDV-u, Privredna komora Srbije je sa Poreskom službom organizovala niz sastanaka predstavnika poslovne zajednice i nadležnih institucija.

Sastanci su organizovani radi što kvalitetnije i pravovremene pripreme za primenu tog podzakonskog akta, saopšteno je danas iz PKS.

Prema tom pravilniku u periodu od 1. jula 2018. godine do 30. juna 2019. godine, u postupcima provere pravilnosti podataka u Obrascu POPDV, nadležni poreski organi neće uzimati u obzir pogrešno iskazane podatke koji ne utiču na iznos obaveze za PDV. 

Na sastancima predstavnika poslovne zajednice i nadležnih institucija razmatrano je i kako se unose podaci (osnovica za PDV) u Obrazac POPDV po osnovu razgraničenja troškova, pa je u vezi s tim novina da će se sada podaci o prometu dobara i usluga koji je obvezniku PDV-a obavio drugi obveznik PDV-a ili lice koje nije obveznik PDV evidentirati na osnovu računa o prometu, odnosno na osnovu drugog dokumenta kojim se dokazuju poslovne promene. 

Takođe, predstavnici Poreske uprave su najavili da se izmena Pravilnika neće odnositi na nabavke koje je ostvario obveznik PDV-a, a koji je dužnik za promet drugog obveznika PDV (domaćeg/stranog lica), kao i na iskazivanje podataka po osnovu uvoza dobara, plaćenih avansa, izmene osnovice PDV-a . 

Kod osnovice i PDV-a za primljene i date avanse, predložena su rešenja po kojima bi se osnovica i PDV iskazivali po osnovu primljenih avansa i po osnovu storniranja primljenih avansa, tako da će Poreska uprava u narednom periodu razmotriti taj predlog. 

Kada je u pitanju utvrđivanje i evidentiranje nabavne vrednosti reklamnog materijala bez naknade i poklonima vrednim manje od 2.000 dinara, poreski organ smatra da je potrebno da se u okviru PDV evidencije obezbedi posebna evidencija o prometu (prodaja/nabavka) dobara u skladu Zakono o PDV-u. 

Vrednost po kojoj bi se iskazivali podaci u Obrascu POPDV bila bi vrednost utvrđena u skladu sa članom 17. Zakona o PDV-u. 

Na Portalu E-porezi biće tokom jula postavljena elektronska adresa putem koje će poslovna zajednica moći da se obraća Poreskoj upravi za pomoć i dodatna objašnjenja u vezi sa primenom Pravilnika, navodi se u saopštenju. 

Direktorka Poreske uprave Dragana Marković poručila je na skupu u PKS, da se upravo sastancima i otvorenim dijalogom sa predstavnicima poslovne zajednice, Poreska uprava kreće u smeru da postane partner privrede. 

Poreska uprava obezbedila je informatičku podršku za elektronsko podnošenje obrasca POPDV, a u februaru ove godine objavila je i Korisničko uputstvo za iskazivanje podataka u pregledu obračuna, koje je sastavni deo aplikacije, navela je Olgica Trajković, načelnica u Sektoru za transformaciju, prezentujući novine koje donosi Pravilnik o obliku, sadržini i načinu vođenja evidencije o PDV i o obliku i sadržini pregleda obračuna PDV. 

Inače, normativno tumačenje odredbi Pravilnika tokom diskusije sa predstavnicima poslovne zajednice pripremila je Nataša Kovačević, v.d. pomoćnika ministra za fiskalni sistem. 

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

horoskopski znaci jkp lisje bez struje mup novi sad vremenska prognoza novi sad klinika za ginekologiju i akušerstvo bebe RHMZ servisne informacije novi sad isključenja struje Isključenje struje policija novosadska policija bez vode isključenje vode JKP Vodovod i kanalizacija betanija novosadsko porodilište dnevni horoskop matičar novi sad raspored sahrana novi sad gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević novorođenčad Republički hidrometeorološki zavod novosađani crna hronika sahrane novi sad Vreme u Novom Sadu raspored sahrana i ispraćaja horoskop