NOVI PRAVILNIK: Stroži sanitarni uslovi za frizerske salone, solarijume, studije za tetovažu...

NOVI PRAVILNIK: Stroži sanitarni uslovi za frizerske salone, solarijume, studije za tetovažu...

Prema podacima Agencije za privredne registre, poslednjih godina najviše novih privrednih subjekata osniva se  za pružanje usluga održavanja higijene, nege i ulepšavanje lica i tela.

Na osnovu Zakona o sanitarnom nadzoru, Ministarstvo zdravlja u februaru mesecu ove godine donelo je  Pravilnik o posebnim sanitarnim uslovima koje moraju da ispune objekti u kojima se pružaju usluge ove vrste, kao i usluge nemedicinskih estetskih intervencija kojima se narušava intregritet kože.

U pitanju su frizerski saloni, kozmetički saloni, saloni za manikirske i pedikirske usluge, usluge masaže, solarijumi, objekti u kojima se obavljaju usluge pirsinga, tetovaže i slično.

Pravilnik precizira da svi ovi objekti moraju imati radnu prostoriju, izdvojen prostor sa čekaonicom, pomoćnu prostoriju, izdvojen prostor ili prostoriju za državnje predmeta opšte upotrebe koji se koriste pri pružanju usluga, sanitarni čvor s pretprostorom, manji rashladni uređaj za čuvanje kozmetičkih preparata, jednokratni potrošni materijal za zaštitu uređaja, opreme i nameštaja, kao i sterilizator.

Prostorije u kojima se pružaju pomenute usluge funkcionalno su povezane i podeljene na posebne prostore u celini ukoliko se u objektu pružaju različite usluge i ne mogu biti povezane s prostorijama koje se koriste za stanovanje i obavljanje druge delatnosti, piše "Dnevnik".

Površina radne prostorije zavisi od vrste i broja usluga koje se u njoj pružaju, kao i od broja radnih mesta, a najmanja, s jednim mestom za pružanje usluga, iznosi po osam kvadratnih metra za frizerske, manikirske i pedikirske usluge i po deset kvadrata za kozmetičke, usluge masaže, solarijum, pirsing, tetovaže i slično.

Za svako novo mesto najmanja površina radne prostorije uvećava se 2,5 kvadrata po stolici odnosno četiri po ležaju.

Sanitarni čvor i pretprostor moraju biti opremljeni uređajima, priborom i sredstvima za održavanje lične higijene, a u svim prostorijama u kojima je solarijum mora biti vidno postavljen natpis o opasnosti upotrebe, dok svi korisnici solarijuma moraju dati pristanak na propisanom obrascu da solarijum koriste na sopstveni rizik i u njemu moraju biti navedena sva štetna dejstva UV zračenja.

Kako prenosi "Dnevnik", u velikom broju registrovanih frizerskih radnji danas se pružaju i usluge solarijuma i pedikira. Sve tri vrste usluge obavljaju se u jednoj prostoriji, ili se deo prostora samo pregradi paravanom.

Inspekcija će sada kontrolom objekata na koje se pomenuti pravilnik odnosi na licu mesta moći da se uveri u to koliko se novi propisi poštuju i koliko su korisnici usluga zbrinuti u trenutku kada plaćaju bilo koju od ovih usluga.

Pravilnik o posebnim sanitarnim uslovima koje moraju da ispune objekti u kojima se pružaju usluge održavanja higijene, nege i ulepšavanja lica i tela može da se pogleda OVDE.

INFORMISANI PRISTANAK KORISNIKA SOLARIJUMA: Svi korisnici i korisnice solarijuma u obavezi su da popune obrazac u kome je naznačeno da ga koriste na sopstveni rizik. Obrazac o pristanku popunjava se u dva primerka, od kojih jedan zadržava vlasnik solarijuma, a drugi korisnik.
U dokumentu je precizirano da upotreba solarijuma može da dovede do povećanog rizika za nastanak raka kože i da se lica koja koriste solarijum pre 35. godine starosti izlažu riziku za nastanak malignog melanoma za 75 odsto, te da korišćenje solarijuma u bilo kom uzrastu povećava rizik za nastanak melanoma za najmanje 20 procenata. Maloletnim licima zabranjeno je da koriste solarijum.

 

Kompletan tekst može se pročitati na sajtu "Dnevnika".

Oceni vest:
2
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan