Novi program "Godine uzleta" u novosadskim vrtićima

Novi program "Godine uzleta" u novosadskim vrtićima

Radosno detinjstvo počelo je da primenjuje novi program "Godine uzleta". Cilj tog programa je da se deca odvoje od prekomerne upotrebe tehnologije i podstaknu na kreativnost. U predškolskoj ustanovi "Veseli vrtić", već daje dobre rezultate.

U novom programu, kako RTV prenosi deca učestvuju zajedno sa roditeljima, uče da istražuju okruženje, da se samostalno snalaze u problematičnim situacijama, kao i da postavljaju pitanja.

- Projekti nastaju tako što deca zajedno sa odraslima u prostoru koji je inspirativan za dete zajedno kreiraju projekat. Prostor je bitan zato što je on kao treći vaspitač , dete u prostoru istražuje, dobija nove ideje, stvara nove odnose i proširuje svoja znanja – kaže Jasna Ivanović, glavna vaspitačica, "Veseli vrtić".

- Vaspitač više nije izvor znanja jedini, vaspitač je partner u tom procesu učenja, zajedno sa decom istražuje, ne ograničavamo ih više našim znanjima. Do sad smo mi bili, odnosno naša znanja su bila granica do koje se decom ide sada je ta granica šira jer se uključuje lokalna zajednica, uključuje se i roditelj i mi zajednički istražujemo temu koja decu zanima – kaže Vesna Vučković, vaspitačica, "Veseli vrtić".

Ovaj program donosi i promene u odnosu sa roditeljima, jer su oni sada direktno uključeni u interakciju sa decom, pored vaspitača i na taj način postaju dodatno motivisana.

- Imamo odličnu saradnju sa vaspitačima iz svake grupe po jedan roditelj je u klubu roditelja. Dajemo ideje, realizujemo projekte, zaista su se sjajni roditelji uključili koji na mnoge načine vrtić izvode iz zgrade, uključuju ga u spoljašnji svet – kaže Maja Kulačin, roditelј.

Mališani su radoznali, otvoreni, utrkuju se da otkriju sve što ih zanima i što im ovaj projekat omogućava.

Opširnije o ovoj temi pročitajte OVDE. 

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan