Novi program na UNS: Studije engleskog sa nemačkim, ruskim ili francuskim jezikom po izboru

Novi program na UNS: Studije engleskog sa nemačkim, ruskim ili francuskim jezikom po izboru

Od ove jeseni Filozofski fakultet Univerziteta u Novom Sadu ponudiće budućim studentima novi akreditovani program – engleski jezik i književnost sa drugom stranom filologijom.

Sličan studijski program već je proveren u svetu, a u našoj zemlji uvodi se prvi put. Maturantima će biti ponuđena kombinacija engleskog na nemačkom, ruskom ili francuskom filologijom.

- Program je naš odgovor na potrebe društva i uvođenje dualnog obrazovanja u obrazovni sistem. Osmislili smo ga i akreditovali na osnovu istraživanja tržišta rada i konsultacija sa velikim kompanijama, tako da bi svršeni studenti ovog programa jednog dana trebalo da popune sadašnju prazninu i u našim i u stranim kompanijama, koje sve više traže stručnjake sa znanjem dva strana jezika – izjavila je za "Dnevnik" dekanica Filozofskog fakulteta profesor dr Ivana Živančević Sekeruš.

Predviđeno je da se za narednu školsku godinu raspiše konkurs za popunu 50 mesta na ovom smeru, a uslov za upis će biti polaganje testova znanja iz oba strana jezika na prijemnom ispitu, bez obzira na to da li ih je kandidat učio u školi ili van nje.

Testovi iz oba jezika na ovom prijemnom biće identični sa testovima na prijemnim ispitima za upis na jednojezične grupe, tako da će oni kandidati koji polože prijemni ali ostanu ispod crte za dvopredmetni engleski, moći da konkurišu i za upis na grupe za svaki od dva jezika koji su polagali.

- Očekujemo da svršeni studenti, u skladu sa evropskim standardima, engleskim ovladaju na nivou C2, a drugim stranim jezikom na nivou C1/C2 – rekla je koordinatorka ovog studijskog programa profesorka dr Maja Marković.

Program je prvenstveno je namenjen budućim filolozima i prevodiocima, ali pruža i kompetencije za bavljenje naučno-istraživačkim radom u oblastima nauke o jeziku, književnosti i kulturi. Studenti će imati mogućnost da pohađaju velik broj izbornih kurseva i time se dalje usavršavaju u specifičnim oblastima.

Kompletan tekst može se pročitati na sajtu "Dnevnika".

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan