Novi protivpožarni propisi zatvoriće mnoge novosadske lokale

Novi protivpožarni propisi zatvoriće mnoge novosadske lokale

Protivpožarna zaštita u ugostiteljskim objektima predstavlja dugogodišnji problem u Novom Sadu, a novim "Pravilnikom o tehničkim normativima za zaštitu ugostiteljskih objekata od požara" taj problem bi trebalo da se reši.

Iako je Pravilnik stupio na snagu 18. jula prošle godine, poslodavcima je dat rok od godinu dana da uslove u svom objektu usklade sa propisima iz dokumenta.
 
Ispekcija je tokom prošle godine i u prvih pet meseci ove pregledala ukupno 167 objekata, kojima je naložila šta moraju da urade kako bi njihova protivpožarna zaštita bila usklađena sa novim propisima. Načelnik Uprave za vanredne situacije Dragan Cvetićanin kaže da je Pravilnik oštriji, ali da su ugostitelji imali dovoljno vremena da se prilagode novim propisima.
 
- Ne znam koliko su ugostitelji uopšte spremni da preduzmu sve ono što je Pravilnikom predviđeno. Da bi se uskladili potrebna su određena finansijska sredstva koja bi trebali da ulože u opremanje svojih lokala. Uprkos tome, mnogi ugostitelji žele da ispune sve ono što stoji u Pravilniku i razmišljaju kako da mladi budu sigurni u klubovima i kafićima - ocenjuje Cvetićanin.
 
On dodaje da inspektori nisu zatvarali lokale zbog protivpožarne zaštite, ali da će to učiniti ukoliko nedostaci, nakon 18. jula, budu takvi da je Pravilnikom predviđeno zatvaranje. 
 
Novi pravilnik nije naišao na odobrenje ugostitelja, upravo iz finansijskih razloga. Branko Koprivica iz "Udruženja ugostitelja Novog Sada" kaže da su radnici u lokalima, ali i sami objekti, ispunjavali uslove protivpožarne zaštite po ranijim propisima, ali da to sada nije slučaj.
 
- Ranije su svi morali da imaju radnike koji su obučeni šta treba da rade u slučaju požara, kao i elaborate o protivpožarnoj zaštiti. Jedan od problema je što je veliki broj ugostitelja imao sprovedene mere i zapisnike, dok je samo njih pet imalo i rešenje uprave o sprovedenim merama. To je tako jer se u slučaju davanja rešenja odgovornost prebacuje na državu, a sada stiže Pravilnik kojim će se rešenje još teže dobijati - objašnjava Koprivica.
 
Prema njegovim rečima, Pravilnik je veoma složen, a u nekim delovima i neizvodljiv za ugostitelje.
 
- Samo ispunjavanje svih uslova je problematično. U određenim delovima grada, ne u lokalima, Pravilnik neće moći da se primeni do kraja. Na primer, prema njemu morate da imate određenju hidrantsku mrežu, što bi trebalo da pomogne vatrogascima, ali na primer u Ulici Laze Telečkog ne postoji takvo nešto i zbog toga ugostitelji u startu imaju problem ako žele bilo šta da urade. Nažalost, mislim da će to dovesti do zatvaranja određenog broja kafića, koji ne mogu da se usaglase sa Pravilnikom - dodaje Koprvica.
 
Kako bi se ugostitelji upoznali sa novim propisima Uprava za vanredne situacije je organizovala edukativne tribine, ali je i pojedinačno savetovala poslodavce. Ipak, Koprivica smatra da oni neće moći puno da utiču na promenu Pravilnika, jer je reč o državnoj odluci koja se teško menja.
 
Donošenje novog Pravilnika najmanje će uticati na novosadske vatrogasce koji će i dalje intervenisati prilikom požarom. Za komadanta Vatrogasne brigade Novi Sad Stojana Milovca nije u pitanje kolika je prepreka pred njima, nego koliko vremena će im biti potrebno da lokalizuju požar. On ističe da se sa pojavom lepšeg vremena pojavljuju nove prepreke, poput bašti kafića, tendi i suncobrana.
 
- Problem su velike bašte, pogotovo ako imaju platforme koje su fiksne i ne pomeraju. Tada ni mi, niti bilo ko, nema vremena da pomera sve to, nego se postavljamo najbliže što možemo. Najveći problem predstavlja kada moramo da postavimo vatrogasnu platformu, koja služi za spašavanje sa visina, a tada nam je problem da obavimo evakuaciju sa viših spratova zgrade. Međutim, nije pitanje blizina ili daljina, kao ni da li ćemo mi stići, nego koliko će nam vremena biti potrebno da evakuišemo ljude i ugasimo vatru, to je ono što odlučuje o nečijem životu - objašnjava Milovac.
 
Koji su sve uslovi potrebni za ispunjenje protivpožarne zaštite po novom Pravilniku možete pročitati OVDE.
Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan