Novi Sad 2020. godine u fotografijama

Novi Sad 2020. godine u fotografijama

Za godinu na izmaku možemo reći: "Ne ponovila se nikom nikada". Pored opšteg haosa koji vlada savremenim svetom, planetu je okovao i nevidljivi neprijatelj. Ono što je počelo kao vest iz kineskog Vuhana, ubrzo se proširilo po svim kontinentima i stiglo je i do Srbije. 

Novosađani verovatno nisu ni sanjali da će scene koje su gledali u svetskim medijima zadesiti i njihov grad.


Imali smo vanredno stanje, ograničavanje slobode kretanja čiji najveći teret su podneli najstariji sugrađani, a maske za lice postale su neizbežan detalj svakodnevnice.

 
U početku su kod mnogih vladali strah i panika, a nije bio mali broj ni "nevernih Toma" koji su kroz smeh rukom odmahivali na svaki pomen virusa.


Ipak, u nekim trenucima život na ulici je stao i Novi Sad je bio sablasno prazan, dok svi bili zaključani u svojim domovima. 


I u vreme vanrednog stanja, članovi Opere Srpskog narodnog pozorišta nisu se "predavali" i, iako pozorište nije radilo, oni su operu doneli pred građane,  na veliko zadovoljstvo Novosađana.


Dolaskom leta delovalo je da se sve vraća u normalu i taman je počela i izborna kampanja, a nakon toga, i sami izbori.


Međutim, uprkos uveravanjima zvaničnika da je sve u redu, redovi pred ambulantama, sirene hitne pomoći i informacije o punim bolnicama, govorile su nešto drugo.


Odmah nakon izbora, ponovo se pričalo o rastu zaraženih, o novim ograničenjima, što je izazvalo nezadovoljstvo građana i proteste. Dok je u Beogradu došlo do velikog nasilja nad demonstrantima, glavni grad  Vojvodine je prošao sa nekoliko polomljenih prozora na Gradskoj kući, učesnici protesta su se nagutali suzavca, a bilo je i slučajnih prolaznika koje je napala policija.


Život se nastavio bez novih mera. Novosađani su navikli da obavljaju svoje svakodnevne aktivnosti uz nošenje maski, držanje distance i korišćenja dezinfekcionih sredstava.


Pijace, radnje, tržni centri, sportski klubovi, kafići i restorani su nastavili da funkcionišu uz neka ograničenja.


Deca su išla u školu, a ljudi su odlazili na posao. Situacija sa virusom se čas smirivala, čas pogoršavala, a dolaskom vakcine vidi se svetlo na kraju tunela.


Kraj godine obeležila je i inicijativa za očuvanje Šodroša, a protiv izgradnje "Novog Sada na vodi".

 


Moto Deda Mrazovi nisu nas izneverili ni ove godine – posetili su Dečiju bolnicu, Svratište za decu i Sigurnu kuću i podelili novogodišnje paketiće mališanima.


Ovu godinu završavamo sa pandemijom koja je još uvek svuda oko nas, ali i nadom da će naredna biti drugačija i da će se život vratiti u normalu, koliko god je to moguće u Srbiji.

Oceni vest:
12
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan