Novi Sad dobija fabriku za preradu otpadnih voda, u planu i projekat zalivnih sistema u Futoškom i Limanskom parku

Novi Sad dobija fabriku za preradu otpadnih voda, u planu i projekat zalivnih sistema u Futoškom i Limanskom parku

Grad ove godine kreće u pribavljanje zemljišta za izgradnju centralnog prečistača otpadnih voda u Petrovaradinu.

– Imamo sjajne vesti iz Vlade Republike Srbije, a to je da smo ušli u međudržavni sporazum sa ino-finansijerima za izgradnju fabrike za preradu otpadnih voda, ali i 90 km vodovodne  i kanalizacione mreže u Novom Sadu. Zahvalјujući predsedniku države i Vladi, prvi put pričamo o realizaciji tog velikog i važnog projekta, a ne samo o tome kako nam je centralni prečistač otpadnih voda potreban. U te svrhe planirano je da za Novi Sad bude obezbeđeno 140 miliona evra. Sve pohvale JKP ''Vodovod i kanalizacija'' koji su bili dobro pripremlјeni sa projektima, a naš tim, u saradnji sa relevantnim ministarstvima, vodiće računa o tome da tehnologija i standardi prilikom izgradnje postrojenja budu na najvišem nivou i da konačno čuvamo naš Dunav – izjavio je gradonačelnik Miloš Vučević prilikom današnje posete Ministarke za zaštitu životne sredine Irene Vujović i obilaska nove crpne stanice u Novom Sadu.

Kako je rekao gradonačelnik, izgradnju te crpne stanice finansirao je Grad sa gotovo milijardu dinara kao najavu velikih komunalnih projekata koji se rade sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine i Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. 

– Nekoliko godina je trajala urbanistička rasprava gde će biti lokacija prečistača i određeno je da to bude u Petrovaradinu na lokaciji posle fabrike ''Pobeda''. Grad ove godine kreće u pribavlјanje kompletnog zemlјišta, odnosno u otkup parcela koje još nisu naše. Sa ministarstvom za zaštitu životne sredine radićemo i projekat zalivnih sistema u dva parka Futoškom i Limanskom, ali i na delu Bulevara Evrope, od raskrnice sa Futoškim putem do kružne raskrsnice na Limanu. Ministarstvo učestvuje u tom poslu sa 90 miliona dinara, a Grad sa oko 30 miliona – izjavio je Vučević, a prenosi njegov kabinet.


Ministarka Irena Vujović izrazila je zadovolјstvo zbog kapitalnih projekata u oblasti zaštite životne sredine koji će biti realizovani u Novom Sadu.

– U Novom Sadu je u prethodnih nekoliko godina uočen problem sušenja stabala, i zato smo, u saradnji sa rukovodstvom Grada, odlučili da reagujemo tako što ćemo sufinansirati projekte za uvođenje savremenih zalivnih sistema. Cilј kojem težimo i kojem smo posvećeni u ministarstvu koje vodim, jeste bolјi kvalitet života građana kroz stvaranje uslova za zdraviju životnu sredinu. Zato ćemo nastaviti da podržavamo projekte koji nas približavaju evropskim standardima. Još jedan značajan poduhvat u Novom Sadu, na kojem radimo, jeste izrada projektne dokumentacije za regionalni centar za upravlјanje otpadom, koji će obuhvatiti sedam opština – izjavila je resorna ministarka. Prema njenim rečima, Grad Novi Sad je ministarstvu prijavio i veći broj lokacija na kojima je potrebno uklanjanje divlјih deponija. Na sastanku je dogovoreno da se, po obavlјenom poslu pojača kontrola, kako jednom uklonjene deponije ne bi ponovo nastajale – navela je ministarka, a prenela pres služba Grada Novog Sada.

Oceni vest:
2
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan