Novi Sad dobija "gnezdo" iznad grada i novu oazu za druženje

Novi Sad dobija "gnezdo" iznad grada i novu oazu za druženje

"Nova mesta" u Novom Sadu...

U okviru konkursa za uređenje malih javnih prostora "Nova mesta" odabrana su dva projekta koja će biti realizovana na dve lokacije u Novom Sadu – vidikovac iznad tunela u nastavku Mosta slobode i površina na Bulevaru patrijarha Pavla.

Na vidikovcu u produžetku Mosta slobode biće smešteno Novosadsko gnezdo, vijugava platforma, odnosno staza koja se spušta i penje, sa pogledom na grad, sa najvišim tačkama koje otvaraju vizure prema Ribarskom ostrvu, odnosno Petrovaradinskoj tvrđavi. Stazu će moći da koriste i pešaci i biciklisti, a naziv je dobila u skladu sa simbolom grada Novog Sada. Projekat je rad arhitekata: Krste Radovanovića, Dejana Mitova, Jelene Mitov i Ines Čović.

Projekat na Bulevaru patrijarha Pavla podrazumeva novu oazu, pre svega za komšiluk, ali potom i sve Novosađane, koji podrazumeva urbanu baštu, otvorenu biblioteku, izložbeni prostor, mobilijar (klupe i žardinjere), kao i mesto za okupljanje. Projekat je rad arhitekata: Ognjena Milićevića i Katarine Milovanović.


Konkurs "Nova mesta" zajedno su pokrenuli Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“Društvo arhitekata Novog Sada i Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije, a u sklopu priprema za Kaleidoskop kulture, koji nastavlja ideju postavljanja novih standarda u savremenoj arhitekturi kulturne prestonice.

Pravo učešća imali su arhitekte, urbanisti, pejzažne arhitekte, kao i studenti iz ovih oblasti.

Projekti za preostale dve lokacije (Trg galerija i Park – Skupština Autonomne Pokrajine Vojvodine) nisu izabrani, a više informacija o samim projektima, ali i o sastavu stručnog žirija možete pronaći na sajtu Društva arhitekata Novi Sad.

Izvor: novisad2022.rs

Oceni vest:
20
9

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Dragan

  pre 832 dana i 6 sati

  "Gnezdo" odlično izgleda! Nadam se da će biti postavljeno i odgovarajuće ulično osvetljenje (srećom, projekat ne predviđa raznobojne LED sijalice :) )

  Oceni komentar:
  6
  20
 • NV

  pre 831 dan i 23 sata

  Bas lepo za svaku pohvalu.Ali dajte,malo ulozite u Frusku goru!Napravite hotel,testirane,to ce se visestruko isplatiti.Pa Nije Zlatibor lepsi od nase FRUSKE GORE!!!

  Oceni komentar:
  40
  21
 • Predlog

  pre 831 dan i 22 sata

  Verujem da je moguće da "Gnezdo" dobije i gradski WiFI, napajan iz solarnih ćelija.
  Te ćelije bi se mogle iskoristiti i za punjač mobilnih.
  Za sve ovo nije potrebno angažovati 5 inženjera elektrotehnike i mašinstva, odnosno "konzilijum inženjera", po čemu smo već bili poznati kod Spensa.
  Samo angažujte neki partijski servis, majstora.
  Koliko vidim, postoji zaštita od kiše, urbanim rešenjem.
  Slika je mala, ali deluje da postoje i držači za bicikl.
  WiFi bi bio pogodan kako zbog kamere i bezbednosti, tako i za strance posetioce.
  A daleko bilo, kamera bi mogla da se uključi u gradski sistem, pa da ljudi koji nisu lako pokretni mogu da bace pogled što sa neta, što sa tv stanica koje to povremeno emituju.

  Oceni komentar:
  4
  14
 • Нормала

  pre 831 dan i 21 sat

  Хвала Богу да је нешто урађено у сарадњи са правим стручњацима и коначно имамо и један бисер из ОПЕНС и ЕПК21.
  Модеран одговор на тврђаву и њену историјску целину са старим језгром града.
  Браво!

  Oceni komentar:
  8
  11
 • Haralampije

  pre 831 dan i 19 sati

  Zlatibor je možda i bio lepši od FG pre nego što su od njega napravili vašarište. Trenutno je Zlatibor sinonim za kič i užas. Nadam se da ti se želja neće ostvariti i da ovo malo prirode što je ostalo na FG neće postati "isplativije i lepše"

  Oceni komentar:
  1
  41