Novi Sad dobija još sto podzemnih kontejnera

Novi Sad dobija još sto podzemnih kontejnera

JKP "Čistoća" je u julu raspisala javnu nabavku za 25 podzemnih kontejnera s plastičnim uloškom u metalnom okviru i 75 s vrećom koji bi trebalo da imaju ugrađene alarme za obaveštavanje o tome kada je neophodno pražnjenje.

Nakon sprovedene javne nabavke JKP "Čistoća" je sklopila ugovor o isporuci 100 podzemnih kontejnera sa firmama "Eko - signal" i "Urban solušn"” iz Beograda, koje se bave gradnjom podzemnih kontejnera, i preduzećem "Enerdži pro" iz Novog Sada, koje je zaduženo za građevinske radove.

Inače, to su jedine firme koja su se javile na tender, a gradsko komunalno preduzeće će za nove kontejnere i njihovu ugradnju izdvojiti 75.088.800 dinara. Kao nosilac posla navodi se "Eko - signal", dok su druge dve firme učesnici.

U odabranoj ponudi i u ugovoru koji je se nalaze na sajtu JKP "Čistoća" nema podataka o tome ko je zadužen za izradu i ugradnju softvera i alarma za kontejnere, a u konkursnoj dokumentaciji od 13. jula se navodi da kontejneri treba da poseduju opremu za merenje popunjenosti i odgovarajući softver za praćenje.

Uređaji bi trebalo da budu kompatibilni sa softverom za daljinsko praćenje radi pravovremenog pražnjenja. Softver će imati podatke o svim kontejnerima, gde se koji nalazi, o njihovoj popunjenosti, o pražnjenjima i slično, ali i podatke o ekipama na terenu.

Obavljanje zadataka pratiće terenska aplikacija, uz prikaz osnovnih informacija o kontejnerima, kao što su lokacija, vreme poslednjih deset pražnjenja i slično. Osim toga, treba da poseduje i opciju prijave nadležnoj službi uočenih nepravilnosti, oštećenja, krađe i slično, uz opis problema s postavljanjem fotografije kao dokaza navedene nepravilnosti. Softver bi trebalo da obezbedi i praćenje obavljanja zadataka na mapi, s pozicijom vozila i nivoom popunjenosti.

Dosad neviđenim novinama u komunalnom sistemu – angažovanjem privatnog obezbeđenja za zaštitu i nabavkom podzemnih kontejnera s alarmom i softverom za praćenje, novosadska "Čistoća" skrenula je veliku pažnju javnosti u Srbiji i pokrenula mnoga pitanja i diskusije.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Axiom

  pre 1205 dana i 3 sata

  Podrzavam! Hoce li biti i aplikacija za telefon da gradjani mogu da prate popunjenost kontejnera u svom okruzenju? Tako bi mogao da se planira dan i sat kada da se baca djubre iz stana/kuce. Mozda cak i da se rezervise m3 kontejnera za otpad korisnika aplikacije...? Ne, ne, evo jos bolje, neka bude kao placanje telefonom parkinga preko aplikacije. Dodjem do kontejnera, ulogujem se i on se otvori tek ako sam registrovani korisnik i ako su svi racuni informatike izmireni!

  Oceni komentar:
  0
  1