Novi Sad dobija park uređen u japanskom stilu

Novi Sad dobija park uređen u japanskom stilu

Nova zelena oaza u gradu, između Detelinare i Novog naselja, biće uređena po ugledu na tradicionalne parkove u Zemlji izlazećeg sunca.

Po najavama gradonačelnika Miloša Vučevića, u Ambasadi Japana su veoma zainteresovani da osim uređenja i finansijski podrže ceo projekat, pišu "Novosti".

Ekipe JKP "Gradsko zelenilo" uveliko su počele radove i ceo prostor će uskoro početi da poprima prve obrise uređene zelene površine.

Pripreme ovog komunalnog preduzeća za veliki i izazovan posao na uređenju prati uporedo objavljen tender za opremanje parka, koji će se nalaziti na samom obodu Novog naselja, na prostoru oivičenom Bulevarom vojvode Stepe, Bulevarom Evrope i ulicama Raše Radujkova i Milana Ješića Ibre. Njegovi rezultati se još očekuju.


Park na 3,5 hektara

Gradska uprava za građevinsko zemljište objavila je tender za tehničku dokumentaciju za uređenje ovog parka. Tenderska dokumentacija, pre svega, predvidela je geomehanička istraživanja, geodetske radove, projekat za građevinsku dozvolu, dokumentaciju za elektroinstalacije, kao i za javno osvetljenje u parku.

Tender previđa da se na 3,5 hektara uredi parkovska površina sa 10 ulaza, od kojih će glavni biti posebno obeležen polukružnim parterom. U centralnom delu biće veliki cvetni parter, a oko njega glavno šetalište. Poslastičarnica će se nalaziti u zapadnom delu parka, a odmah pored nje će biti dečije igralište. Planira se postavljanje dva igrališta sa rekvizitima: ljuljaške, klackalice i sprava za vežbanje.

Fontana u japanskom vrtu

Dalje, prema tehničkoj dokumentaciji, predviđeno je da se na južnoj strani nađe teren za boćanje i klupa sa zaštitom od sunca, a centralni deo "japanca" biće namenjen za koncerte, izložbe i različite edukativno-zabavne radionice. Predviđena je i fontanačak i prskalice, pa i dve javne česme.

Pešačke staze će okružiti ceo park i spojiti ga sa okolinom. Da bi sve bilo naruku posetiocima, koji se očekuju u velikom broju, biće potrebno obezbediti i veći broj parking mesta.

Oceni vest:
15
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Ema

  pre 1903 dana i 15 sati

  Bilo bi mu pametnije da napravi parkove i igralista za decu i mlade. Deca nemaju gde da se druze da igraju fudbal, kosarku i slicno. Dosla sam sa decom iz Italije da zivim u NS nemam mladjeg sina gde da izvedem da se igra, a ni stariji naravno nema gde da izadje sem sto na svu srecu ima treninge pa tako utrosi vreme. Sramotaaaa

  Oceni komentar:
  3
  8