Novi Sad dobio "Urbanističku stražu": Struka skreće pažnju na loša planerska rešenja

Novi Sad dobio "Urbanističku stražu": Struka skreće pažnju na loša planerska rešenja

Novosadski arhitekti žele da na stručan i pravovremen način reaguju i ukažu na potencijalna loša urbanistička rešenja u Gradu.

Kako prenosi novosadski portal Gradnja.rs, "Urbanistička straža" je projekat u organizaciji Društva arhitekata Novog Sada (DaNS), s ciljem da obezbedi trajan i organizovan format u polju praćenja zvaničnih procesa urbanističkog planiranja u Novom Sadu, kao i spremnost da interveniše i učestvuje u gradskim planerskim procedurama.

– Svedoci smo intenzivne i često nekontrolisane promene građenog prostora našeg grada. U takvim okolnostima tim koji vodi DaNS već nekoliko godina učestvuje u procesima donošenja planova u gradu. Što kroz direktno učešće na javnim sednicama komisije za planove, ulaganjem primedbi na planove, ali i radom s građanima koji su imali različite probleme u svojim delovima grada proizvedenim lošim planskim predlozima. S obzirom na to da je DaNS stručno udruženje koje pripada sferi civilnog društva, potpuno logična odluka je da kao takvi budemo korektivni faktor i vaninstitucionalni glas struke – kaže za portal Gradnja.rs Slobodan Jović predsednik DaNS-a."Urbanistička straža" je projekat koji je pokrenulo Društvo arhitekata Novog sada u saradnji s beogradskim predstavništvom Fondacije "Hajnrih Bel". Ideja projekta je da se kroz okupljeni interdisciplinarni tim sačinjen od arhitekata, urbanista i građana, prate planske dokumente koji se donose u Novom Sadu, te na stručan i pravovremen način reaguje i ukaže na potencijalna loša planerska rešenja, piše Gradnja.rs.

– Kontinuirani monitoring, pisanje stručnih primedbi, komunikacija sa gradskom administracijom u cilju pronalaženja adekvatnih urbanističkih rešenja, organizovanje posebnih diskusija o značajnim planovima, edukacija građana i asistencija u pisanju primedbi i izlaganja na javnim sednicama, ali i učestvovanje u javnom medijskom prostoru u svrhu iskazivanja stručnih stavova, biće okosnica našeg delovanja – kaže Jović za portal  Gradnja.rs

Oceni vest:
14
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Daki

  pre 1620 dana i 2 sata

  Mislite zakonom uredjeno drustvo koje ce da porusi sve rusevine i da ih oduzmu vlasnicima pa da uzmu procenat od investirora da ovi posade zgradu na trotoar i da nema parking mjesta da ledenice posle padaju na glave prolaznika itd. Koji kriminal

  Oceni komentar:
  0
  3
 • Nenad

  pre 1619 dana i 13 sati

  Setili se, kad je sve uništeno.

  Oceni komentar:
  0
  2