Novi Sad, EXIT grad ili na italijanskom: tri kante, par lavora

Novi Sad, EXIT grad ili na italijanskom: tri kante, par lavora

Ovogodišnji EXIT je pred vratima. Polovina Novosađana ga jedva čeka, a druga polovina se oseća slično kao što su se Rimljani osećali kada su Varvari bili na gradskim kapijama. Ipak,  festival EXIT je već godinama simbolično i jedini pravi izlaz iz ukalupljenog novosaCkog modela ponašanja. Tokom četvorodnevnog festivala iz šablona ponašanja sve-je-blam iskorak prave kako Novosađani, tako i Novosađanke. Nije nas mrzelo da ispitamo pozitivne i negativne stvari koje festival donosi i evo šta smo zaključili.

 

+ (pozitivne stvari)

 

1.    Poboljšanje (unapređenje) muško-ženskih odnosa. Novosađani se osećaju ugroženo zbog najezde stranaca pa poneseni festivalskom atmosferom čak uspevaju da smognu snage za prilazak devojkama. Ali, dragi sugrađani, ne očajavajte. Velike su šanse da ona čak ni nije iz Novog Sada, tako da se, vrlo verovatno, nećete narednih 360 dana u godini nositi sa tim strašnim blamom. Moguće da za ovo niko nikad neće saznati i da ćete uspešno očuvati dugo stvaranu reputaciju nezainteresovanog kulera. Isto važi i za devojke.

 

2.    U dodiru sa stranim jezicima. Ma kako ova rečenica pogrešno zvučala na nekoliko nivoa, dolazak stranaca i strankinja sa kojima komuniciraš na svom izmišljenom nemačkom “Ja, ja, šnel, ja muzik zer gut, rakijašn und pasuljen, majn frojnd vikendicen, špeter, ja, ok?“, biće nova važna referenca u tvom muvačkom portfoliju. Važno je ostvariti internacionalne kontakte i biti divan domaćin jer moguće da ćeš nepristojnu kontrauslugu zatražiti vrlo brzo (čitaj: udati se/oženiti za papire).

 

3.    Razvoj inventivnog preduzetničkog duha malog Novosađanina:

a)   šifra lavor. Ne onaj lavor posle lošeg izlaska koji stoji tik uz krevet, već onaj u kom se cuga ‘ladi za pred odlazak na Tvrđavu. Da proverimo: imaš veći lavor od komšije? Plastičnu kadicu? Bazen na naduvavanje? Šta čekaš!? Zgrabi priliku i trk u Gradić. #lavor

b)   „Hajde da smislimo neku prevaru“ – magična mantra kojom se pokreće biznis u ovoj zemlji. Preprodaja karata je jedna od opcija, ali možete vi to bolje.

c)   Rent-a-šta god. Izdavanje stanova, soba, ostava, špajza, garaža, podruma, kućice za pse, kaveza za papagaje, do sad je bilo maštovitih oglasa, ispratićemo i ovogodišnju ponudu.

 

4.    Razvoj prilagodljivosti i tolerancije. Od prošlog EXIT-a do danas nema ni jedan neopravdani iz posećivanja narodnjačkih klubova i kojekakvih fensi kafana, a o odanosti ovom žanru svedoči i tetovaža trube i ispisa „Guča”. I to je sasvim ok, svi poštujemo različitosti. Ali rezultat pretrage za termin doslednost izgleda da je izostao.

Novosađanin: “Kevo, gde si zaturila onaj moj šešir, znaš onaj slameni sa crnom trakom što furam kad je EXIT, nije valjda i ove godine bio gnezdo za ptice na prozoru? I daj mi onaj ćaletov kaki žuti džemper i cvike što je od socijalnog dobio osamdesetih, to se sad nosi.“

Majka: „Nosi se, sinak, ali džemper sam bacila jer je mačor spavao na njemu godinu dana. Vidi na Najlonu“.

Novosađanin: „Bacila? Pa neeee, kevo, ja sam hipster sad, kapiraš?“

Majka: „More histeriši ti nekom drugom, dok si pod mojim krovom ima da budeš normalan“.

 

5.    Blam, blam, blam blam, blam, neću ništa da znam! U Novom Sadu je uvek i sve blam. Blam je da igraš uz muziku u izlasku, blam da priđeš momku/devojci. Previše je nekul javiti se drugarima iz srednje škole kad ih preko dana sretneš u gradu. Blam je i da ofarbaš kosu u bilo šta izuzev u „ombre“ jer „Hey, Ombre, que pasa? Kakav ti je to incident na glavi?“ – svako kaže svakom ko nema ombre. Ili da makar domali prst ne nalakiraš drugom bojom od ostalih, pa zamisli tek to?! Sve iz ovog pasusa ne važi za vreme EXIT-a.

 

-      (negativne stvari)

 

1.    Dublje razumevanje drugih kultura i naroda. Iako na prvi pogled deluje da je stavka zalutala na listu negativnih stvari, nije u pitanju greška. Suočavanjem sa načinom života mladih u razvijenijim zemljama Evrope, velike su šanse za ulazak u tešku depresiju jer će mladi Novosađani shvatiti kako bi ustvari trebalo da žive. U celoj priči sreća po sugrađane je ta što su iz Novog Sada, zbog čega poseta EXIT-u ne predstavlja neki veliki izdatak.

 

2.    Srazmerno podizanju atmosfere u gradu, rastu i cene. Anketa koju smo sproveli među sugrađanima nedvosmisleno ukazuje na najveće negodovanje Novosađana zbog povećanja cena taxi prevoznika, ali za njima ne zaostaju ni „korekcije“ cena po kafićima i restoranima. Svim posetiocima koji nisu iz Novog Sada preporučujemo mojnovisad.com rečnik novosaCkog slenga (New Now Dictionary), kako taxi vozači ne bi mogli da vas voze u krug misleći da niste odavde. Uspešno savladajte NS fraze i žargon da ne biste, kao u crtanom filmu, tokom večne kružne vožnje morali da otvarate hamburgeriju da ne umrete od gladi. Još jedan savet: naučite NS kvartove.

 

3.    Ima više smeća po gradu. U nekim drugim državama ovo bi bilo u spisku pozitivnih stvari. Dovelo bi do angažovanja više radnika Čistoće koji bi bili plaćeni, pa bi te pare trošili u gradu i plaćali porez državi. Uz to njihovo angažovanje bi bilo plaćeno od smeća, jer više smeća znači više materijala za recikliranje, što znači više para. Kod nas znači više spoticanja o smeće – „Stani Gari, nagazio sam na neku limenku, bacio neki stranac, kod nas nema ovo da se kupi. A ipak nije, ovo je od našeg piva samo se čudno smotala.“ Ali znači i zanimljiv performans kada dune vetar.

 

4.    Kamp na Štrandu. Ma nije nama što su zauzeli deo Štranda, nego ostaje nama Novosađanima manje prostora. Moraćemo da stavimo peškir na plaži na manje od dva metra od susednog. I šta ako tako budemo morali ceo dan da budemo blizu drugog Novosađanina ili Novosađanke. Moraćemo do kraja dana i da im se javimo, čak i da se pozdravimo kad krenemo. I šta onda, pomisliće da ih muvamo.

 

BRILJANTAN ZAKLJUČAK: Prema tome, dragi Novosađani i svi vi koji se tako osećate, kad dođe EXIT, sve je dozvoljeno, iskoristite tu nesvakidašnju mogućnost. Gradom počinje da struji neka nova energija, iz ormara izlaze novi stavovi, lična opredeljenja, ideje i sva kreativnost u vizuelnom izrazu, tokom godine zatrpavana majicama sa kragnom, džemperima na V izrez i mokasinama. Tetovirana truba postaje modifikovana tuba (Eustahijeva) koja sad identifikuje neke potpuno druge frekvencije muzičkih tonova. Zgrabite za ruku nekog stranca/strankinju i zajedno prošetajte svoj novi identitet. Igrajte kao da sutra ne postoji. I ne brinite, sve će nestati za samo četiri dana.

 

Piše: Cveta Majtanović

Oceni vest:
13
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan