Novi Sad i Fruška gora – odličan izbor za vikend putovanje

Novi Sad i Fruška gora – odličan izbor za vikend putovanje

Novi Sad i Fruška gora i te kako mogu biti dobar izbor za produženi vikend ili kraći odmor.

Stan na dan Novi Sad i vikendice Fruška gora odličan su izbor za pronalazak smeštaja za pamćenje. 

Zamislite: rekreacija i relaksacija u prelepoj prirodi, kulturni i istorijski sadržaji, grad koji živi 24 časa dnevno i planina koja vas miluje svojom tišinom.

Odličan spoj, zar ne? 

No, da krenemo od početka.

Blizina Novog Sada i Fruške gore svakako su važni faktori za posetu turista iz prestonice. 

Ipak, i oni koji žive malo dalje takođe su rado viđeni gosti simpatičnog vojvođanskog dvojca. Bilo da za smeštaj odaberete stan na dan Novi Sad ili vikendice Fruška gora bićete u mogućnosti da uživate u svemu što vam ovaj vojvođanski turistički bećarac nudi. 

Ovde se živi polako i lagano,  a stres ne postoji čak ni kao reč. 

Zvuči primamljivo zar ne? 

Za jedan kvalitetno proveden vikend nadomak Beograda preporučujemo upravo ove destinacije koje možete posetiti u bilo koje doba godine, jer svako od njih im a neke svoje čari.

Novi Sad

Novi Sad je jedan od onih gradova koji vam zauvek ostaju u srcu kada ih jednom posetite. 

On je glavni grad Vojvodine i drugi po veličini, a i značaju, grad u Srbiji.

Od Beograda je udaljen svega oko 80 kilometara u zavisnosti iz kog dela grada polazite. 

Saobraćajna povezanost grada je odlična i Novi Sad se ubrzano razvija u poslednjih nekoliko godina.

Spoj burne prošlosti i blistave budućnosti oseća se na svakom koraku. 

Nema gužvi, nema buke, nervoze, a ni smeća.

Novi Sad je jedna moderna, multinacionalna gradska tvorevina koja predstavlja svojevrsna vrata ka Evropi i evropskoj kulturi XXI veka. 

Dunav kao važni činilac svakodnevnog života svakog Novosađanina ima višestruku ulogu. Od njega grad dobija vodu, ali i robu, putnike i trgovačke namernike, vekovima unazad. No, Dunav zna ponekad i da kazni svoje omiljene sugrađane te se izuzetno poštuje u ovom gradu. 

Veliki broj lepih i modernih mostova moći ćete da vidite upravo u Novom Sadu.

Na desnoj obali Dunava ističe se stara i ponosita Petrovaradinska tvrđava koju svi oni koji posete Novi Sad neizostavno zavole. 

Ona prkosi vekovima, vremenima i narodima, i nekako uvek ostaje svoja i dostojanstvena. 

Najveći festival muzike za koji već ceo svet zna EXIT, održava se upravo na Petrovaradinskoj tvrđavi.

Sa druge strane reke izdiže se jedan moderan, kulturni i turistički centar ovog dela naše zemlje sa lepim i uređenim bulevarima, besprekorno čistim i sređenim ulicama i parkovima. 

Kulturno-istorijsko jezgro grada prostire se u starom – centralnom delu grada i tu možete videti zvonik Matilda iz XIX veka na gradskoj kući koji je oduvek imao važan zadatak. Zvonio je najpre u 5 ujutru za početak pijace i u 12 kada se ista završavala, zatim kada je u blizini požar i kada bi preminuo neki od važnih gradskih činovnika ili vatrogasaca. Kasnije je označavao početak uzbune u toku II svetskog rata. Ovo zvono i dan-danas je simbol grada Novog Sada gde prkosi vremenu i različitim epohama. 

Stan na dan Novi Sad ima dobru ponudi gde za veoma nisku cenu možete pronaći apartman, odnosno stan za prenoćište dok obilazite ovu kulturnu destinaciju.

Fruška gora

Fruška gora je nekada davno bila ostrvo u Panonskom moru.

Danas je to najveća planina u Vojvodini sa vrhom Crveni čot visine skromnih 539 metara.

Spada u red gromadnih planina, a ono što najviše privlači turiste i posetioce, kako iz zemlje tako i iz inostranstva, jeste prirodna lepota i biodiverzitet životinjskog i biljnog sveta kao i veliki izbor vikendice Fruška gora.

Fruška gora je 1960. godine proglašena Nacionalnim parkom prirode zbog svog, kako prirodnog bogatstva, tako i kulturnog značaja. 

Mnogi je nazivaju i mala Sveta gora ili Srpska Sveta gora s obzirom da se na njoj nalazilo čak 35 srpskih manastira od kojih je, nažalost, sačuvano samo 16, a većina ih je građena je u periodu od XV do XVIII veka kada je Fruška gora postala centar dešavanja u Srbiji obzirom da se na ovim područjima povlačilo stanovništvo iz cele Srbije. 

Mnogo je legendi i mitova povezanih sa Fruškom gorom. 

Manastiri svedoče o jednom davnom, ali važnom periodu naše istorije i veoma su lepo sačuvani. 

Neki od najpoznatijih i najposećenijih manastira u ovom delu su manastir Krušedol u istoimenom selu, manastir mala Ravanica u Vrdniku, Novo i Staro Hopovo, Grgeteg, Jazak, Beočin…


 

Vrdnik vazdušna banja 

Vazdušna banja Vrdnik je nadaleko poznata po toplim termalnim vodama i najvećim brojem sunčanih sati u Vojvodini. 

Predstavlja idealno mesto za vaš oporavak i uživanje. Smeštena je na odličnoj poziciji – između Beograda i Novog Sada, a u samom središtu Fruške gore. Od Novog Sada do Banje je samo pola sata lagane vožnje, dok Beograđani do Vrdnika mogu da stignu za oko sat vremena autoputem preko Rume.

Gosti koji posete Vrdnik biće u mogućnosti da obiđu brojne kulturno-istorijske spomenike ili da prisustvuju raznovrsnim manifestacijama tokom cele godine.

Vrdnik odiše čistim vazduhom, obiljem zelenila, prirodnom atmosferom, a pored toga, nadmorska visina i postojanje termomineralnih izvora doprineli su višedecenijskom postojanju ove banje.

Lekovite vode Banje leče mnoge bolesti, a posebno su delotvorne za razna ortopedska, neurološka i reumatska oboljenja. Lečenje se vrši primenom savremene medicinske rehabilitacije, termalnog faktora, higijensko-dijetetskog režima, akupunkturom i dr.

Smeštaj Vrdnik ima bogatu ponudu vikendica, soba, apartmana ali i skupih hotela u poslednje vreme. 

Dobra stvar, kada su vikendice na Fruškoj gori u pitanju, jeste i ta što možete odabrati vikendicu po vašoj meri sa bazenom, vrtom, pogledom na planinu, Novi Sad ili bilo koju drugu varoš u blizini. 

Ovde se uživa i sve je podređeno hedonizmu.

Brojne i izuzetno cenjene vinarije su još jedna stanica koju na ovom mini odmoru ne smete da propustite.

Uz čašu dobrog vina, zvuk tamburice i čist vazduh možete se potpuno opustiti i prepustiti uživanju sa voljenim osobama. 

Ako već niste, obavezno posetite Novi Sad i Frušku goru, a za smeštaj po vašoj meri odaberite stan na dan Novi Sad ili vikendice Fruška gora kako bi vaš boravak bio što prijatniji i opušteniji.

Promotivni tekst

Oceni vest:
8
5

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Advokat

  pre 982 dana i 16 sati

  Ko je napisao da u Novom Sadu nema gužve,buke i nervoze očigledno nije ni bio u Novom Sadu ili priča o gradu od pre 30 godina.

  Oceni komentar:
  0
  20
 • Нормала

  pre 982 dana i 12 sati

  Пишући о Фрушкој и манастирима, а непоменути Сремске Карловце, зове се шупљирање

  Oceni komentar:
  2
  3