Novi Sad ima velike šanse da bude Evropska prestonica kulture

Novi Sad ima velike šanse da bude Evropska prestonica kulture

Umetnički direktor projekta Evropska prestonica kulture - Pečuj 2010 i savetnik Novog Sada na projektu za dobijanje te prestižne titule 2021. godine Marton Meheš izjavio je da naš grad ima velike šanse da bude evropska kulturna prestonica.


On je napomenuo da ta kandidatura treba da dotakne svakoga u gradu, saopštio je Promo tim Novi Sad 2021.

"Evropska prestonica kulture se tiče svih građana i neće uspeti ukoliko se ne dotakne svih generacija u gradu, svih socijalnih i drugih grupa", rekao je Meheš prilikom prošlonedeljne dvodnevne posete novosadskim kulturnim i drugim institucijama i ustanovama.

Napominjući da mu je to bila najsadržajnija poseta Novom Sadu, on je istakao da je o toj temi razgovarano i sa starijim ljudima u Gerontološkom centru jer, kako je rekao, ni jedan deo društva ne sme da misli da ne može da učestvuje u projektu Evropska prestonica kulture.

"Razgovarali smo sa njima zato da ne bi mislili da je sve ovo što se dešava oko kandidature samo za mlađe", naglasio je Meheš ukazujući u razgovorima na važnost tog projekta i na mogućnost učestvovanja svih građanja njegovom ostvarivanju.

Meheš je uključen u završnu fazu projekta "Novi Sad 2021", odnosno u fazi pripreme aplikacije za podnošenje kandidature za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine.

Radi što boljeg upoznavanja sa kulturnim potencijalima Novog Sada Mehešu je organizovano niz susreta i razgovora sa predstavnicima ustanova kulture, kulturnim poslenicima, medijima i građanima, navedeno je u saopštenju.

On je krajem prošle sedmice posetio Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Spomen-zbirku Pavla Beljanskog, Galeriju Matice srpske, Udruženje umetnika Petrovaradinske tvrđave "Likovni krug", Mađarski kulturni centar "Petefi Šandor", Gerontološki centar, Kompaniju "Manual" i Kafe-galeriju "Izba".

Predsednik Programskog saveta candidature Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture Momčilo Bajac, koji je bio domaćin Mehešu, istakao je "najiskreniju i najotvoreniju podršku i razumevanje kod svih koje smo u ova dva dana posetili", naglasivši da su svi spremni da pomognu i da žele da učestvuju u toj kandidaturi.

Meheš je "svima skrenuo pažnju na nezaobilaznu činjenicu da upravo od svih nas zajedno zavisi koju će to Novi Sad vrednost a koju emociju istaći u aplikaciji", kako bi odgovarajuća komisija izdvojila naš grad od svih ostalih i izabrala ga za Evropsku prestonicu kulture, napomenuo je Bajac.

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

klinika za ginekologiju i akušerstvo Elektrodistribucija Novi Sad novosadska policija betanija gradsko groblje opens 2019 Isključenje struje isključenje vode servisne informacije isključenja struje bebe novosađani jkp novorođenčad jkp lisje bez vode raspored sahrana novi sad JKP Vodovod i kanalizacija elektrovojvodina sahrane Novo naselje policija horoskop raspored sahrana i ispraćaja novosadsko porodilište sahrane novi sad opens distrikt bez struje izmena režima saobraćaja servisne informacije novi sad